Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Učenice Gimnazije “Visoko” ostvarile sjajne rezultate na kantonalnom takmičenju iz Fizike

Fizika Gimnazija takmičenje SmallU subotu je održano XX Kantonalno takmičenje iz fizike, srednjih škola ZDK. Domaćin takmičenja je bila Ekonomska škola Zenica. Učestvovala je 21 škola sa ukupno 78 učenika iz 9 gradova.

Učenici su raspoređeni po sljedećim oblastima: Oblast A – Mehanika i toplota, Oblast B – Elektromagnetizam i oscilacije, Oblast C – Optika, teorija relativnosti i atomska fizika.

Prvih pet učenika iz oblasti A i B prolazi na Federalno takmičenje, a iz grupe C prvih 10 učenika (od kojih se 5 učenika takmiči u oblasti D – cjelokupna fizika).

Gimnazija „Visoko“ Visoko je bila učesnik XX Kantonalnog takmičenja iz fizike i njene učenice su ostvarili zavidne rezultate, pa su tako diplome dobile sjajne učenice koji su osvojili dva prva mjesta i jedno drugo.

Prema ukupnom broju bodova, Gimnazija „Visoko“ Visoko je osvojila 1. mjesto, sa šest učenica. Rezultati su sljedeći:

Oblast A – Karavdić Mirna 6. mjesto, Sudžuka Dženeta 8. mjesto,

Oblast B – Rizvan Anesa 1. mjesto, Karavelić Amina 5. mjesto,

Oblast C – Dedić Naida 1. mjesto, Lemeš Kanita 2. mjesto.

 

Učenica Dedić Naida (IV razred) je osvojila svih mogućih 100 bodova. Naida je i učesnik prethodne Olimpijade, gdje je osvojila srebro. Profesori koji su pripremali učenike za takmičenje su: Dedić Džemal, prof. fizike i Alihodžić Muvedeta, prof. fizike. Domaćin Federalnog takmičenja će biti Gimnazija „Visoko“ sa svoja 4 učesnika od 6 učenica koje su učestvovale na Kantonalnom takmičenju.