Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Jesil’ za Bucu il’ si za Halima?

nermin kadric halim zukic zajednicka1Dobra stvar unutarstranačkih izbora u OO SDA Visoko pred 6. Kongres stranke jeste da konačno, nakon pet godina padaju maske i prvi puta jasno ili bar jasnije vidimo neke članove i simpatizere ove stranke u Visokom. Uzrok tome jeste javna kandidatura Nermina Buce Kadrića koji je obznanio svoju kandidaturu na mjesto budućeg predsjednika OO SDA Visoko. Ovim činom iznenadio je mnoge. Prije svih one koji su naivno vjerovali da u toj stranci sve funkcioniše kako treba, zatim one koji su mislili da je njegova kandidatura lažna i da se dovodi u taj kontekst kako bi lobirao za Amru Babić, iznenadio je i samog aktuelnog predsjednika koji je, vjerovatno, razmišljao na način da ovaj to nikad neće napraviti i, na kraju, iznenadio je i sve one koji su sumnjali u demokratiju unutar ove stranke. Kandidatura Kadrića jasno navodi i ilustruje ono na šta se svi pozivaju- da svako ima pravo da bira i bude biran suprotno komunističkom naslijeđu i jednoumlju.

Sad, kada se to i zvanično desilo, nastala je potpuna smutnja. Naime, konačno je došlo vrijeme da se raznorazne stranačke hulje, ulizice, uvlakači i oni koji su smrdili po općinskim i stranačkim hodnicima, očekivajući da ostvare lični interes, treba da se izjasne. A kada se izjasne više nema foliranja, maske padaju i nema dječije priče: “ko fol ja se izradio”. Pitanje je sada vrlo jasno: Jesi li za Bucu ili za Halima? Odlukom i izjašnjavanjem gubiš odnosno dobijaš, snosiš posljedice, zavisno od toga kako si procijenio. A odgovor će stići 16.04. na Skupštini, kada će 80 delegata glasati i dati mandat novom/starom predsjedniku. Činom glasanja delegati će reći da li su zadovoljni dosadašnjim radom predsjednika Zukića i na osnovu toga mu dati još četiri godine da ih predstavlja, ili će priliku dati potpuno novom lideru.

Interesantno je da je Nermin Kadrić Buco bio šef izbornog štaba 2012.godine i da je zajedno upravo sa Halimom Zukićem “izgurao” Amru Babić za načelnicu. Isto tako na “mišiće” su dobili i devet vijećnika što je, uz najlošiji rezultat SDA u Visokom ikad, ipak bila izborna pobjeda u odnosu na ostale. Šta je to što se desilo u proteklom periodu i što je napravilo razliku u političkim shvatanjima ove dvojice najjačih SDA kadrova u Visokom je ono što će biti vrlo interesantno saznati i što će dati mnoge odgovore na pitanja koja osiromašeni i preplašeni građani Visokog postavljaju zadnje tri godine.

U toku su izbori po Mjesnim odborima, već su zabilježene i prve neregularnosti, o istim je obaviještena i Centrala u Sarajevu, lobiraju se radnici po nekim visočkim firmama i vrši se svojevrstan mobing, glas svakog delegata je jako važan i bitan. Igra se prljavije nego na lokalnim izborima. Posebno je zanimljivo da u slučaju unutarstranačkih izbora dolaze česte instrukcije pojedinaca iz Sarajeva bliskih vrhu stranke. I možda to ne bi bilo čudno da se isto dešava recimo u Kaknju, Zenici, Tešnju  …. Zašto je to slučaj samo u Visokom? A isto tako je bilo i prilikom smjene Ahmeta Kurspahića i Muniba Alibegovića. Je li to ovdje lokalni SDA-ovci ne znaju sami rješavati svoje probleme nego im za sve treba arbitraža iz Sarajeva? Odnosno, da li neko iz te Centrale u Sarajevu svjesno iz nekog svog ličnog interesa pravi smutnju i sije strah po Visokom? Ta priča prolazi još samo kod onih sa skromnijom pameti i takav pristup rješavanju problema samo potvrđuje nedoraslost lokalnih, po ubjeđenju, političarčića da se suoče na pravi način sa unutarstranačkim problemima.

Kakva je uloga načelnice Amre Babić u cijeloj priči?

Pred prošli 5. Kongres, Amra Babić je imala ambicije da postane predsjednica stranke, ali tada je pobijedio Ahmet Kurspahić. Ako je slučajno i ovoga puta slično razmišljala, ambicija je nestala prije nekoliko noći na izborima u MO Stari grad kada je aktuelni predsjednik demonstrirao svu raspoloživu snagu i dominaciju nad njom, te svim mogućim dozvoljenim i nedozvoljenim metodama pokazao joj da je još politički i svakako drugačije jači od nje, bez obzira na njeno subjektivno visoko mišljenje o sebi samoj. Logičnim postavljanjem stvari njoj je i sasvim svejedno ko će pobijediti ukoliko će joj omogućiti da bude kandidat za drugi mandat. Teško se odviknuti od sigurnih cca. 3.500KM sa svim ostalim benificijama koje nosi mjesto načelnika i vratiti se u surovost i neizvjesnost realnog sektora. Tako da uopšte ne bi bilo iznenađujuće u slučaju pobjede Halima Zukića da se naglo zakopaju ratne sjekire i da sve bude kao prije, jer “u politici nema hatura”. Naravno da bi joj sa druge strane bilo puno jednostavnije u slučaju pobjede Nermina Kadrića, ali je isto tako pitanje koliko Kadriću kao lokomotivi koja je izašla na vjetrometinu i koja rizikuje sve što sa sobom nosi ovakva kandidatura uopšte treba podrška aktuelne načelnice koja nije uspjela pobijediti ni u svom Mjesnom odboru?

Jedno je izvjesno, kandidatura Nermina Kadrića Buce je pozitivna i dobra politička stvar za Visoko, iz više razloga. Prije svega, jer se težište svega što je radila SDA u zadnjih pet godina bar do Skupštine sada prebacilo u njihovu “avliju”. Za razliku od nemoćnih pojedinaca i uplašenih građana, Kadrića je, prvenstveno, nemoguće zastrašiti, finansijski ucijeniti, kupiti nekom uslugom u javnom sektoru. On zasigurno neće kao Hasan Prelić prije nekoliko godina, 24 sata prije održavanja Skupštine povući kandidaturu, niti će biti statista u kukuruzima za zadovoljavanje forme prilikom izbora. Ovakav politički rasplet u kojem je SDA postala sama sebi opozicija u Visokom najbolji je mogući scenarij iz kojeg bi trebao proizići neki dobar film, interesantan za pogledati.

Pitanjem jesi li za Bucu ili si za Halima, u Visokom će se mnoge stvari promijeniti i nakon 16.04., bez obzira kakav ishod bude, članstvo OO SDA Visoko će se konačno prebrojati i znat ćemo ko je ko.