Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Vladan Lončar najbolji strijelac turnira “Rukomet je moja budućnost” u Bugojnu

Vladan Lončar najbolji strijelac turnira u Bugojnu 2015

Plasman na rukometnom turniru „Rukomet je moja budućnost“, koji se igrao u Bugojnu od 2-5. aprila 2015. pod pokroviteljstvom Rukometnog saveza Katara, okončan je sljedećim poretkom: 

1. Slovenija             4. Katar                   7. BiH

2. Hrvatska             5. Slovačka              8. Makedonija

3. Poljska               6. Srbija

Sam plasman je pravi odraz stanja i ulaganja u rukomet u pojedinim zemljama. Od selekcija iz našeg okruženja najviše su pružili Slovenci (očekivano), a blizu su im i Hrvati. Srbija je došla sa kombinovanom ekipom i sa dosta mlađih igrača od 1996-og. godišta (i nekolicinom iz BIH iz seklecioniranja koje vrše u našoj zemlji), pa šesto mjesto i nije odraz pravog kvaliteta, dok je Makedonija razočarala.

Zbog „iznenadnog“ otkaza dvojice igrača iz Ljubuškog: Pavlaka i Hrstića, te nedolaska Starčevića i njemačkog Gumerbaha, zbog povrede nosa, naša selekcija je ostala bez odgovora: koliko može u maksimalnim uslovima?!
Slovenija je prva uz zadivljujući sistem koji tamo egzistira u radu sa mladima. Iz te selekcije je i najbolji golman Urh Krstelić. Najbolji igrač turnira je Petar Medić iz Hrvatske, a najbolji strijelac je Vladan Lončar iz bosanskohercegovačke selekcije, odnedavno član Szegeda, mađarskog učesnika Lige prvaka.
Oko proglašenja Lončara za najboljeg strijelca bilo je i malo polemike zbog, u prvi mah, greške u prebrojavanju ukupno postignutih golova, no na kraju je konkurentni slovački igrač ipak završio na drugoj poziciji.