Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Tokom trodnevne akcije u saobraćaju policijski službenici izdali 605 prekršajnih naloga

policija kontrolaPolicijski službenici Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona su u vremenskom periodu od 28.03. do 30.03.2015. godine, realizovali akciju pojačane kontrole vozača motornih vozila na magistralnim, regionalnim i lokalnim putevima u Zeničko-dobojskom kantonu.

Tokom realizacije navedenih aktivnosti policijskih službenika, koje su bile usmjerene na preduzimanje represivnih mjera prema vozačima zbog činjenja prekršaja shodno Zakonu o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH, poseban akcenat je stavljen na kontrolu nekorištenja bezbjednosnog pojasa i kontrolu korištenja mobilnog telefona tokom vožnje.

Prilikom naznačene akcije kontrolisano je ukupno 1.389 vozila u saobraćaju, kojom prilikom je zbog utvrđenih prekršaja izdato 605 prekršajnih naloga. Od ovog broja, 243 prekršajna naloga su izdata zbog nekorištenja bezbjednosnog pojasa, dok je 20 prekršajnih naloga uručeno zbog korištenja mobilnog telefona tokom vožnje.

Koristimo priliku da podsjetimo vozače na zakonsku obavezu u pogledu korištenja bezbjednosnog pojasa, odnosno nekorištenja mobilnog telefona tokom vožnje, apelujući na iste da se pridržavaju i svih drugih saobraćajnih propisa, kako bi zaštitili sebe, lica koja prevoze, te druge učesnike u saobraćaju.

Zakon o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH:

Član 33.

(1) Za vrijeme kretanja vozila u saobraćaju na javnom putu vozač ne smije da koristi mobilni telefon, osim u slučaju da je mobilni telefon prilagođen upotrebi u vozilu.

Član 34.

(1) Vozač motornog vozila i lica koja se prevoze tim vozilom dužna su da koriste bezbjednosne pojaseve za vrijeme dok se vozilo kreće u saobraćaju na javnom putu.