Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Dom zdravlja svijetlio plavom bojom za osobe sa autizmom

dom zdravlja visokoDrugi april se obilježava kao Svjetski dan svijesti o autizmu. Cilj obilježavanja je skretanje pažnje na globalno rastući problem autizma. Također, cilj je uputiti poruku o važnosti rane dijagnostike i intervencije.

Autizam se smatra neurobiološkom i uglavnom genetski uvjetovanim poremećajem. Prvi simptomi mogu se primjetiti već od šestog mjeseca života. Klasična slika pojavljuje se između 18 mjeseci i tri godine.

Glavna karakteristika je slaba ili nikakva socijalna interakcija i komunikacija. Jedna od karakteristika autizma su ograničeni i ponavljajući obrasci ponašanja. Autizam se češće javlja kod dječaka nego kod djevojčica.

Svakog 02. aprila se pruža simbolična podrška i skreće se pažnja javnosti te ukazuje na svjesnost o potrebama osoba s autizmom time što se prepoznatljivi objekti, ulice i domovi u gradovima širom svijeta osvjetljavaju plavim svjetlom, nosi se plava odjeća, šalovi i slično.

JU “Dom zdravlja” Visoko se jučer pridružio ovoj akciji simboličnim paljenjem plavog svjetla na objektu JU “Dom zdravlja” Visoko.