Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

BiH vraća ove godine gotovo 613 miliona vanjskog duga

konvertibilne marke bihBosna i Hercegovina u ovoj će godini vratiti 612,8 miliona KM vanjskog duga, a bez obzira na rast dolara, koji je zaduženost BiH povećao za čak 68,5 miliona KM, otplata duga će biti u planiranim okvirima.

Kako su potvrdili u Ministarstvu finansija i trezora BiH, u planiranje godišnjeg proračuna uz stavku za otplatu vanjskog duga planira se još pet posto sredstava koja služe kao korektivni faktor, odnosno za slučaj da dođe do većih poremećaja kod tečajnih razlika.

”Korektivni faktor za 2015. godinu iznosi 29,2 miliona KM. Sve dospjele obveze redovno se izmiruju i izvjesno je da će se iznosi plaćanja u prvom kvartalu izvršiti u okvirima koji su planirani. Uz pretpostavku da se tečaj dolara neće značajno povećati u odnosu na trenutne vrijednosti, ukupna godišnja otplata vanjskog duga bila bi u planiranim okvirima”, naveli su u Ministarstvu finansija i trezora BiH.

U ovom ministarstvu kažu kako BiH još od 2011. nije uzela zajam u američkim dolarima te da se obično zadužuje u eurima ili SDR-u koji se određuje na osnovu četiri valute, odnosno srednjim vrijednostima dolara, eura, juana i funte.

Inače, zaduženost BiH u američkim dolarima na kraju 2014. godine iznosila je 361,7 miliona, od toga na dug FBiH se odnosi 268,4 miliona, a na RS 93,1 miliona dolara, dok se na Brčko Distrikt od ukupnog zaduženja BiH u dolarima odnosi 154.000 dolara.

Kada je u pitanju američki dolar, ova valuta rapidno raste u posljednjih nekoliko mjeseci. U martu prošle godine vrijednost jednog dolara bila je 1,4 KM, a zaključno s krajem prošle godine za jedan dolar bilo je moguće dobiti 1,61 KM.

Prema tečajnoj listi Centralne banke BiH, vrijednost jednog dolara ovih dana bila je 1,83 KM.

 

zenicablog/Visoko.co.ba