Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Pismo iz 1998.:Kako je Alija Izetbegović formirao vlast, a kako se radi danas

alija pismo 1998Nakon Općih izbora 1998. godine prvi predsjednik Predsjedništva RBiH i predsjednik SDA Alija Izetbegović uputio je dopis svim stranačkim odborima i kadrovskim komisijama dajući upute kako formirati vlast, odnosno raspodijeliti funkcije, piše novinska agencija Patria.

Na izborima te godine, podsjećanja radi, Izetbegović je osvojio više od pola miliona glasova.

Izetbegović je tražio da se vodi računa da niko ne može imati dvije ili više funkcija koje po opisu ili svojoj prirodi zahtijevaju cjelodnevni angažman (puno radno vrijeme i stalni radni odnos).

-To je do sada ponekad bio slučaj. Izuzetak mogu biti samo profesori univerziteta za ograničen broj sati. Niko ne može imati pune plate za dvije funkcije, što je također bio slučaj, napisao je tada Izetbegović.

-Lice koje ima (ili član njegove uže porodice ima) privatnu firmu, ne može biti ni na kakvoj važnoj državnoj funkciji. Neka se bavi firmom.

Ne treba dozvoliti da pojedinci budu u upravnim odborima više firmi ili ustanova. Također, bilo bi korisno da se u upravne odbore angažuju i penzioneri, stručnjaci iz odgovarajućih oblasti koji imaju vremena, a i iskustva da pomognu izvršnim organima…. Treba preispitati ponašanje direktora nekih firmi kada je u pitanju zapošljavanje boraca. Na svojim mjestima ne mogu ostati oni koji nisu zapošljavali borce, a mogli su.

Na funkcije predložite borce (borbene ljude koji imaju svoje stavove i brane ih), a ne činovnike, napisao je Alija Izetbegović 20. oktobra 1998. godine.

Da li se danas poštuju upute od prije 17 godina?