Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Protestvovali bivši radnici KTK – ove Fabrike obuće Goruša

gorusa radnici 3Otpušteni radnici Fabrike obuće Goruša koja je bila dio KTK Visoko, a  koju je krajem prošle godine kupila kompanija „Prevent“, okupili su se danas na ulazu u firmu u Goruši, protestujući zbog otkaza koje su dobili i tražeći svoja radnička prava. Ukupno 43 radnika dobila su u prethodnom periodu otkaz, a otkaz je uslijedio, kako tvrde, nakon što su pozvani na razgovor u kompaniju, te nakon što su im bili ponuđeni anketni listići na kojima su se trebali izjasniti da li prihvataju posao šivaća.

{youtube}OYCzYsF04QI{/youtube}

– Aposlutno je apsurdno da smo dobili otkaze prije nego što smo i počeli da radimo za Prevent. Našu fabriku krajem prošle godine kupila je kompanija Prevent, mi smo potpisali Ugovore, a nakon što nismo uspjeli izvaditi ni ljekarska uvjerenja za posao, a kamoli početi raditi, dočekali su nas otkazi. – kazao nam je Elvir Mostić jedan od otpuštenih radnika. Okupljeni radnici su istaknuli da nisu neradnici kako ih neko pokušava predstaviti, da neki od njih imaju i po 30 godina radnog staža, i da nakon što im je ostalo 14 godina neuvezanog radnog staža u KTK-u, sada imaju novi problem. Radnici ističu da će nastaviti sa protestima i da će se svim mogućim pravnim sredstvima boriti da dokažu da su otpušteni na neregularan način. Iz „Preventa“ se na protestima nije niko pojavio, a iz ove kompanije su se oglasili saopćenjem u kojem ističu da je „Prevent“ zaposlio svih 130 radnika nakon što je krajem prošle godine privatizirana fabrika KTK u Goruši, ali da su otkaz dobili uposlenici koji su odbili ponuđeni angažman.

– Prevent je zaposlio svih 130 uposlenika KTK te preuzeo imovinu kroz koju će realizirati dalje investicije. Dio uposlenika odbio je ponuđeni angažman kao i obuku za isti te im je uručen otkaz ugovora o radu, prema zakonskim okvirima – saopćeno je iz Prevent grupacije.

 

gorusa radnicigorusa radnici 1gorusa radnici 2

gorusa radnici 4