Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Omogućiti svakome da na legalan način bira i da bude biran u organe i radna tijela SDA

Politika poziv za unutarstranacke izboresemso11Jedna od značajnijih političkih stvari koja će se desiti u ovoj godini jesu Kongresi SDA, SDP-a, SBB, a možda i DF-a. U Visokom je naravno pod najvećom lupom ono što prethodi Kongresu, a to su unutarstranački izbori. Ne da su unutarstranački izbori u SDP-u, SBB-u i DF-u manje važni, ali su svakako u sjeni dešavanja u OO SDA Visoko obzirom da je SDA trenutno, iako podjeljena, još uvijek najjača politička opcija u Visokom. Ovim povodom objavili smo i novu anketu gdje možete dati svoj glas nekom od favorita za novog predsjednika visočkih stranaka.

Kada je u pitanju OO SDA Visoko za razliku od drugih gradova kao da se ništa ne dešava u vezi ovih unutarstranačkih izbora, bar je tako zvanično. Navodno da se uveliko lobira po svih 26 Mjesnih odbora koji će dati 65 delegata sa pravom glasa na Skupštini stranke i koji će izabrati novog predsjednika. Prethodno ovi mjesni odbori treba da daju i svoje prijedloge koga bi to željeli vidjeti na mjestu novog/starog predsjednika, nakon čega će se krug suziti, a potvrde kandidaturu otići na verifikaciju u Sarajevo.

sda tesanj unutarstranacki izboriSuprotno dešavanjima u Visokom, gdje kako rekosmo nema zvanične kampanje, u drugim gradovima poput Tešnja ili Cazina aktivnosti SDA po ovom pitanju su već uveliko u zamahu. I dok u Tešnju potpuno transparentno putem zvanične internet stranice stranke pozivaju članove u kandidacioni proces u Cazinu upozoravaju na eventualne prevare tokom unutarstranačkih izbora.

Ovim povodom objavit ćemo interesantno pismo koje je iz Cazina upućeno Glavnom odboru SDA u Sarajevu i zamjeniku pradsjednika SDA BiH Bakiru Izetbegoviću, a isto je primjenjivo i za Visoko pa ćemo ga stoga prenijeti u cjelosti.

Otvoreno pismo u vezi predstojećih stranačkih izbora u organe i radna tijela SDA BiH koji se planiraju provesti prije održavanja Kongresa SDA BiH 2015 godine.

Organizacioni odbor SDA 01.Mart 2015 godine Cazin, Osnivači SDA 1990 godine, Članovi Organizatora otpora Cazin 1992 , s ciljem očuvanja političkog jedinstva i autoriteta SDA BiH, od naslovljenih organa i radnih tijela SDA BiH Sarajevo, zahtjevaju i predlažu slijedeće :

Da se u općem interesu izbori u Organe i radna tijela SDA provedu po transparentnim demokratskim standardima i principima.

Da se neposredno prije održavanja izbora, u cilju transparentnosti i legaliteta izbora, u svim Mjesnim ograncima i svim Općinskim organizacijama SDA ustroje liste članova SDA.

Da se svakom registriranom članu SDA omogući da u svojoj zajednici na demokratski transparentan i legalan način bira i da bude biran u organe i radna tijela SDA.

Stava smo, da jedino na predloženi način, registrirano članstvo SDA svojim aktivnim učešćem u uzboru organa i radnih tijela SDA može spriječiti sveprisutni nepotizam te onemogućiti izbor pojedinaca koji su na bilo koji način zloupotrijebili ili okrnjili ugled i interese SDA.

Stava smo da se jedino ovom metodologijom u političkom i organizacionom smislu mogu uspostaviti legalni, transparentni i demokratski unutarstranački odnosi, i tako povećati imidž i autoritet vladajućeg nacionalnog pokreta SDA u BiH i inostranstvu.

Organizacioni odbor 01.Mart 2015 Cazin

1.Husein Redžić

2.Muhamed Džehverović

3.Rafin Alagić