Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Visočani zauzeli drugo i treće mjesto na kantonalnom takmičenju iz informatike

Alija Takmičenje Informatika Custom 8

Na 20. kantonalnom takmičenju iz informatike, koje je održano u subotu, 21. marta 2015. godine, u zeničkoj Prvoj gimnaziji, Visočani su se predstavili u dobrom svjetlu. Naime, iz dvije visočke srednje škole, Gimnazije “Visoko” i Mješovitog srednjoškolskog centra “Hazim Šabanović”, na ovom takmičenju visočke srednjoškolce predstavljali su Amar Burić, Dženana Puščul i Tarik Sijerčić, ispred Gimnazije, te Alija Cicvara, ispred MSŠ “Hazim Šabanović”.
Odličnu informatičku pismenost i spremnost pokazali su Visočani na ovom takmičenju, gdje su na kraju i ostvarili zapažene rezultate, osvojivši pritom drugo i treće mjesto, koja ih vode u naredni krug informatičkih takmičenja za srednjoškolce, unutar obrazovnog sistema BiH, a što je državno takmičenje ovakve vrste, koje će biti održano 11. 4. 2015. godine. 
Prvo mjesto na takmičenju osvojio je predstavnik domaćina, Prve gimnazije u Zenici, Jan Ahmetspahić, osvojivši 80 bodova, čime je ostvario najbolji rezultat takmičenja, a odmah iza njega nalazi se predstavnik visočke Gimnazije, Amar Burić, koji je sa uknjiženih 65 bodova ostvario sjajnu drugu poziciju.
Treće mjesto i uspjeh vrijedan svake pohvale ostvario je učenik 2. razreda Elektrotehničke škole pri MSŠ “Hazim Šabanović”, koji je pod mentorskom palicom profesora Mensuda Bečara, uspio uknjižiti 51 poen, čime je ostvario treću poziciju. Na kraju regularnog dijela takmičenja ovu poziciju dijelio sa učesnikom Hasak Himzom iz Tešnja, koji je ostvario isti broj bodova, ali je nakon kraćeg razigravanja Cicvara ostvario veći broj bodova i tako odnio pobjedu koja mu je donijela treću poziciju. Ovaj uspjeh utoliko je veći ako napomenemo da su svi Alijini protivnici u ovom takmičenju bili stariji od njega i svi su učenici završnih razreda srednjih škola, što nam pokazuje da zasigurno imamo hvale vrijednog i talentovanog mladog informatičara, koji bez posebno dobrog izvora finansija uspijeva nadmudriti svoje starije kolege iz cijelog kantona.
Ostali takmičari koji su predstavljali Visoko također su ostvarili sjajne plasmane, te je tako među blizu 30 takmičara Dženana Puščul osvojila 9. mjesto sa 37 bodova, dok je Tarik Sijerčić ostvario 15. mjesto sa 25 bodova.

Čestitamo mladim Visočanima koji na najbolji način predstavljaju Visoko i donose ove sjajne rezultate u naš grad, te se nadamo da će oni koji su prošli u naredni krug takmičenja ostvariti zapažene rezultate i na državnom nivou.