Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

U Zenici protesti radnika Veleprometa

radnici veleprometa pred vladom zdkU četvrtak su radnici visočkog Veleprometa održali mirne proteste pred zgradom Vlade Zeničko-dobojskog kantona, gdje su tražili uvezivanje staža. Grupa od 30-ak radnika visočkog preduzeća Velepromet trgovina stigla je pred sjedište Ze-do kantona, a njihova delegacija, predvođena Enverom Genjcem, primljena je na sastanak u zgradu Vlade ZDK.
 
Kako je kazao Genjac oni su, nakon protesta pred Vladom FBiH u Sarajevu, došli na mirne proteste i u Zenicu, tražeći uvezivanje staža za 319 radnika ovog preduzeća. 
„Novac za uvezivanje staža postoji i on je na računu Poreske uprave FBiH. Radi se o 1,9 miliona KM, zarađenih prodajom robne kuće ‘Vema’, dok je za uvezivanje staža potrebno oko 1,7 miliona KM. Potrebno je novac prebaciti na račun Federalnog zavoda zdravstva i 319 ljudi je riješeno“, kaže Genjac.  
 
Sa predstavnicima Veleprometa u zgradi Vlade ZDK sa njima je razgovarao resorni ministar privrede Zvonimir Anđelić koji će problem ovih radnika iznijeti na sjednici Vlade. 
 
„Zadovoljni smo dogovorom, vidi se da je ministar mlad i željan da riješi naš problem o kojem će informisati i premijera Galijaševića. Razilazimo se, a narednih dana bit ćemo u kontaktu sa predstavnicima Vlade koja će pokušati da, u razgovorima sa Poreskom upravom, novac od prodaje Veme uplati na račun PIO/MIO i riješi uvezivanje staža za 319 ljudi. Poreska bi svoje obaveze namirila prodajom preostalih poslovnih prostora Veleprometa“, rekao je Genjac.
 
Avaz/Visoko.co.ba