Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

OO SDA, SDP-a i SBB-a do kraja maja će imati nove/stare predsjednike stranaka

nekako s proljecaPrvog dana proljeća pišemo o tome kako u političkom Visokom slijedi jedno vrlo interesantno proljeće. Kongresi, Konferencije, Reevidencije, izbori po mjesnim odborima, smjene postojećih i imenovanja novih/starih predsjednika SDA, SDP-a i SBB-a. Sve to nas očekuje do kraja maja, bar što se tiče SDA i SBB-a, dok će SDP vrhunac svojih unutarstranačkih promjena imati u septembru.

SDA je svakako u ovoj priči najinteresntnija, oni su vlast u Visokom i samim tim nose najveću odgovornost. Tim prije interesantni su jer u predkongresnu bitku za pozicije i mjesto predsjednika stranke ulaze podjeljeni na dvije frakcije. Kongres SDA BiH je 26.05. u Sarajevu, do tada po Statutu stranke potrebno je izvršiti izbore po Mjesnim odborima, održati Skupštinu i izglasati novog/starog predsjednika.  Procedura je slijedeća, ako se bude radilo legalno i po Statutu stranke. U 26 Mjesnih odbora bira se novi predsjednik koji nema pravo glasa na Skupštini. Skupština broji 65 delegata, a do tog broja se dođe na osnovu kvote broja dobijenih glasova na izborima i veličine Mjesnog odbora. Prostom većinom glasova na skupštinskom glasanju OO SDA Visoko će dobiti novog predsjednika. I prije nastajanja ovog teksta uveliko se lobira po svim Mjesnim odborima, sad već i otvoreno imamo struje koje su uz aktuelnu načelnicu i Nermina Kadrića, dok su na drugoj strani oni koji podržavaju aktuelnog predsjednika. Pitanje je ko šta i kome može ponuditi prilikom lobiranja kako bi ostvario većinu u odnosu na 65 onih koji će glasati. U Visokom kakvo jeste veliku igru u borbi za bilo koje prijestolje igra i podjela na selo i grad. Od 26 Mjesnih odbora njih 22 nalaze se na selima, a samo četiri u gradu, sad je pitanje političke vještine i načina kako izlobirati da na Skupštini dobiješ više glasova od svog protukandidata. Od vremena Ahmeta Kurspahića i 2008.godine kada je postao predsjednik OO SDA Visoko pobijedivši ubjedljivo Amru Babić nismo imali neizvjesniju borbu za mjesto predsjednika stranke, jer sve što se dešavalo između u prostoru od 7 godina je bilo unaprijed izrežirano, pa je više nego interesantno vidjeti ko će biti kandidati za novog predsjednika. Za pretpostaviti je da bi aktuelni predsjednik trebao imati aspiracije za još jedan mandat, ali iz njegove nepredvidljivosti svašta se može očekivati, dok sa druge strane pitanje je smije li sebi aktuelna načelnica u svom privatnom ratu s njim dozvoliti luksuz novog unutarstranačkog poraza. Tako da je logično očekivati da se u borbi za pvog čovjeka OO SDA u Visokom pojavi Nermin Kadrić, vlasnik firme BIOS kao trenutno jedini privredni i politički autoritet koji ima dovoljno snage i samopouzdanja da se upusti u borbu za mjesto novog predsjednika najjače visočke stranke, suprotno onima iz aktuelnog saziva Izvršnog odbora SDA gdje bi se trebao tražiti protukandidat (bar bi u tom organu stranke trebali sjediti oni koji najviše vrijede), s tim da ga tamo nem. Ti iz Izvršnog odbora će sačekati da vide ko će pobijediti kako bi se mogli prikloniti, nastaviti poltronski ponašati i ulizivati kako su navikli i do sada.

Kada je u pitanju OO SBB-a njihov Kongres je zakazan za 04.04., njihovih 550 delegata iz cijele Bosne i Hercegovine će izabrati novog/starog predsjednika Saveza te Glavni odbor, Nadzorni odbor i Sud časti. Iz Visokog među 550 pomentih delegata pravo glasa će imati njih osam. Ono što je interesantno kod SBB-a jeste da njihovi unutarstranački izbori će se desiti nakon Kongresa stranke, suprotno onome kako to rade u SDA i SDP-u. Aktuelni predsjednik Kemal Mušinbegović je u međuvremenu uz Meldinu Ugarak ostvario mandat u Skupštini ZDK, što je bolji rezultat od onog sa izbora iz 2010.godine, Fahrudin Radončić je kao kandidat za bošnjačkog člana predsjedništva dobio najviše glasova u Visokom, tako da gledano iz te perspektive Mušinbegović ima dobre i argumentovane pretpostavke da ostane na čelu stranke, s tim da uvijek kao i u svakoj drugoj stranci ima onih koji se vide na mjestu predsjednika pa se eventualni protukandidati mogu pronaći u neistomišljenicima iz vremena prethodnog predsjednika i među onima koji su bliži trenutnoj SDA na čelu sa načelnicom nego stranci kojoj pripadaju.

OO SDP-a također do maja mjeseca treba da izvrši reevidenciju članstva, i izabere novog predsjednika. Ono što slijedi jeste Konferencija, a to je  je naziv za izbore u OO SDP-a Visoko kao i u svim ostalim općinama u BiH te kantonima. Nakon toga slijedi Kongres SDP-a BiH koji je predviđen za mjesec septembar. Do tada potrebno je organizovati Konferencije na svim nivoima. Aktuelni predsjednik Muhamed Husić je imao brzi politički let od vijećnika iz 2012.godine, preko imenovanja za predsjednika OO SDP-a pa do mjesta ministra privrede u Vladi ZDK. Kao i u cijeloj BiH i u Visokom je SDP doživio izborni debakl prošle godine iz kojeg je jedina pozitivna stvar mandat Jasmine Zubić u Federalnom parlamentu, što je njen drugi uzastopni osvojeni mandat (istina prvi je bio sa kompezacijske liste). Prije toga Jasmina Zubić je bila vijećnik u dva mandata pa se samim tim nameće i kao jedini eventualni ozbiljni protukandidat za mjesto predsjednika, što je više naša hipotetička pretpostavka nego mišljenje formirano na osnovu nekih jasnih pokazatelja i izvora informacija.

Bez obzira na sve iznešene pretpostavke u redovima iznad, jedno je izvjesno, Visoko očekuje interesantno proljeće sa hipotetičkim pitanjima Zukić ili Kadrić, Mušinbegović ili Begić, odnosno Husić ili Zubić?