Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Vispak generalni sponzor eventa „Begova čorba za Guinnesa”

vispak gin

Između predstavnika bosanskoherecegovačke prehrambene industrije Vispak d.d. Visoko i Udruženja kuhara u BiH, danas je u Sarajevu potpisan ugovor o generalnom sponzorstvu eventa „Begova čorba za Guinness-a“ – spremanje najveće porcije begove čorbe u cilju uspostavljanja Guinnessovog rekorda, koji će biti održan 17. aprila 2015. godine, u sklopu Konferencije evropskih kuharskih asocijacija i Global Chefs Challengea, a u organizaciji Udruženja i pod pokroviteljstvom WACS-a (Svjetska kuharska asocijacija).

WACS konferencija u Sarajevu obuhvatit će četiri aktivnosti: redovnu konferenciju, takmičenje Global Chef's Challenge, prateći sajam ugostiteljstva i turizma, te obaranja Guinness rekorda u spremanju 15.000 porcija tradicionalne Begove čorbe.

Bosanska kuhinja je čudo, a Begova čorba jedno od najpoznatijih delikatesa. Uz Zlatnu džezvu, Vispakova Begova čorba je brand koji krasi prodajne police širom svijeta u najvećim prodajnim lancima. Osim toga, Vispak sa svojom najvećom džezvom na svijetu već ima iskustvo sa uspostavljanjem Guinnessovog rekorda. Ovo su samo neki od razloga zbog kojih smo odlučili učestvovati u cijelom projektu. Najbolji promotor ljepote ukusa bosanske kuhinje su kuhari. Nadamo se da ćemo svi zajedno i na ovaj način približiti bosansku kuhinju sladokuscima širom svijeta kao zanimljiv i samo Bosancima i Hercegovcima osoben spoj Istoka i Zapada, kontinentalnog i mediteranskog, tradicionalnog i modernog. Ko god je probao nešto od jela sa ovih podneblja, bio je zatečen jednostavnošću i neponovljivošću ukusa. Osim toga, potvrda da naša kuhinja ne ostavlja nikoga ravnodušnim je i uspješan plasman naših brandova iz programa Vispakove “Bosanske kuhinje” u regiji, ali i mnogo dalje. 

Uz Vispakovu Begovu čorbu koja je generalni sponzor uspostavljanja Guinnessovog rekorda, tu su još i brandovi kao što su začini i dodaci jelima Tajna, te Oaza i AS GROUP.