Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Pomozimo Muameru Semiću da prikupi sredstva za liječenje

Muamer Semić

Muamer Semić, rođen je 1973. godine u Visokom i nalazi se na nacionalnoj listi za kadaveričnu transplantaciju u Nici. Na listi čekanja za kadeveričnu transplantaciju je od 01.10.2012.godine, a njegova krvna grupa je B-. On već 5 godina ide na peritonealnu dijalizu, što u prevodu znači da se dijalizira 4 puta dnevno. Njegova sestra je također imala oboljenje bubrega, te joj je majka donirala bubreg. Ova transplantacija je urađena u Sarajevu ali nažalost, njegova sestra je izgubila bitku za život.

“Uvijek je bolno pričati o našem životu jer se Muamer dijalizira četiri puta dnevno. Niko ne može objasniti zašto njegovi organi tako brzo propadaju i svi ljekari kažu da mu je najhitnije potrebna transplantacija”, rekla je Lejla Semić, Muamerova supruga. Odlučila je donirati mu bubreg kako bi njegove muke što prije okončala i kako bi Muamer što prije dobio priliku na normalan život sa svojom suprugom i njihovim sinom.

Bitno je napomenuti da su Lejla i Muamer različite krvne grupe. Njena krvna grupa je A+. Ovakva vrsta transplantacija, transplantacija inkompatibilnih krvnih grupa se ne rade nigdje u regionu.

Zbog lošeg zdravstvenog stanja i jako visokog pritiska, Muamer je bio hitno izmješten u Francusku radi stabilizacije zdravstvenog stanja.

Muamer opet treba ići u Francusku gdje bi se trebao odrediti datum za transplantaciju bubrega. Ako se operacija ne izvrši u toku nekoliko sedmica, velike su šanse da izgubi život.

Ovoj porodici su hitno potrebna novčana sredstva za transplantaciju. Za operaciju je potrebno skupiti još 100.000 KM.

U tu svrhu otvorena je i web stranica www.gofundme.com/p0wj80 putem koje je veoma jednostavno donirati novac sa bilo koje destinacije u svijetu.

Sredstva u iznosu od 2 KM je također moguće donirati i pozivom na brojeve telefona 1330 i 1350 (pozivi samo sa teritorije BiH).