Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Moratorij na zapošljavanje u javnom sektoru, ukinuti naknade za rad u komisijama

miralem-galijasevicPrioritetan zadatak Vlade Zeničko-dobojskog kantona biće konsolidacija i stabilizacija budžeta. To iziskuje provođenje restriktivne budžetske politike sa čvrstim budžetskim ograničenjima, izjavio je u intervjuu za današnje “Oslobođenje” premijer Zeničko-dobojskog kantona Miralem Galijašević. 

Po njegovim riječima, budžet se mora planirati i izvršavati na nivou realnih prihoda uz puno uravnoteženja prihoda i rashoda. 

– Moramo donijeti konkretne mjere, kao što su moratorij na dalje zapošljavanje u javnom sektoru, preispitivanje zapošljavanja u posljednje dvije godine, donijeti program štednje sa mjerama za realizaciju, ograničiti upotrebu službenih automobila, napraviti ograničenja na službena putovanja, preispitati naknade za rad u upravnim i nadzornim odborima, ukinuti naknade za rad u komisijama, ograničiti ostale potrošnje… Pojačaćemo kontrolu potrošnje budžetskih sredstava jačanjem internih kontrola, a radi preventivnog djelovanja, s ciljem što efikasnijeg korištenja budžetskih sredstava – kazao je on.

Od svih učesnika u ovim procesima Galijašević očekuje kooperativnost, jer je ovo jedini put da se prevaziđe sadašnje stanje. 

– Bez obzira na to što Kanton ima samo troškovnu odgovornost, pozivamo kontrolne organe da pojačaju obim i efikasnost ubiranja poreza i doprinosa – poručio je premijer ZDK-a.

Oslobođenje/Visoko.co.ba