Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Zar im nije dovoljno što su stavili raznorazne namete i akcize na litru goriva?

gorivokazaljkaprazantankPoštovani, ne mogu a da ne reagujem na tekst o najavljenom poskupljenju naftnih derivata u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Prema informacija iz Ministarstva trgovine vidimo da su cijene na svjetskom tržištu tek neznatno povećane. Što predstavlja jednu veliku laž i obmanu javnosti. Cijena sirove nafte na svjetskom tržištu se kreće upravo suprotno i na dan zatvaranja berzi u petak 13.03.2015 cijena na Njujorškoj berzi je 44 dolara po barelu. Kada gledamo posljednjih 7 dana trgovanja cijena je pala nešto manje od 12 % , dok je posljednjih mjesec dana cijena pala 17 %.

Ovdje se ne radi o lobiju naftnih distributera kako sam ranije pisao o formiranju cijena, nego se radi o lobiju naše Vlade kojoj ne odgovara da je cijena niska jer onda prihodi po stavci PDV su manji. A budžeti su ionako prazni.

Zar im nije dovoljno što su stavili raznorazne namete i akcize na litru goriva, gdje trenutno sa jednog litra goriva oko 1,05 KM imamo akciza i dadžbina koje ubire država.

Zato imamo poskupljenje goriva iako je na svjetskom tržištu cijena drastično pala.

Mi se sa našim standardima ne možemo ravnati i gledati kakve su cijene goriva u Europi i drugim državama gdje je standard mnogo veći.

Posted in BiH