Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Vlada ZDK bez žena ministara

ravnopravnost spolovaCentar za pravnu pomoć ženama, Sarajevski otvoreni centar i Infoteka oštro osuđuju ponovno kršenja Zakona o ravnopravnosti spolova BiH i međunarodnih standarda o političkoj participaciji žena, saopćeno je iz SOC-a.

 I pored poziva Kolegija Skupštine ZDK, koji je upućen strankama parlamantarne većine (SDA, DF, HDZBiH) da pri izboru vlade uzmu u obzir ravnopravnu zastupljenost oba spola, to se nije desilo. Koalicione stranke (SDA, DF, HDZ BiH) ponovo su predložile jednospolni sastav vlade, što je i usvojeno na sjednici 11. marta. 

Deset ministarstava će voditi 10 ministara, a Vladu vodi također premijer muškog spola. I dok su u prošlom sastavu, u mandatnom periodu 2010-2014 u vladi bile tri ministrice, novi sastav nema niti jednu. 

– Ovo je jasan pokazatelj nazadovanja. Skoro sve općine ZDK zastupljene su kroz predloženi sastav vlade, a polovina stanovništva, žene, ostala je nezastupljena. Ovdje se jasno radi o ignorisanju postojanja određenog dijela stanovništva. Teško je povjerovati da među ženama nema dovoljno onih koje svojom stručnošću i iskustvom mogu odgovoriti zahtjevima pozicija u kantonalnoj izvršnoj vlasti, uključujući i ministarske pozicije. Pozivamo Gender Centar FBiH i Agenciju za ravnopravnost spolova BiH da ispita kršenje člana 20. Zakona o ravnopravnosti spolova BiH, koji jasno predviđa zastupljenost oba spola u izvršnoj vlasti, odnosno najmanje 40 posto manje zastupljenog spola – navodi se u saopćenju. 

Dugogodišnje tretiranje Zakona o ravnopravnosti spolova kao uličnog pamfleta je neoprostivo. Ovaj Zakon ima se jednako poštovati kao i Krivični ili bilo koji drugi zakon na državnom nivou. Deklarativno poštivanje, a suštinsko ignorisanje je čin kojim političari dovode u sumnju svoju dobru namjeru da dolaskom na poziciju zastupaju interese svih građana i građanki, poštujući SVE zakone države.

–  Ako ovako nešto prođe tek tako, onda slično bahato ponašanje možemo očekivati i u drugim oblastima. Pridruživanje EU stavlja pred BiH još čitav set zahtjeva, ali mi kao građanke i građani ne želimo zakonodavstvo koje ispunjava uslove, a političku i društvenu praksu koja bahato ignoriše i bez posljedica krši te iste zakone – navodi se u saopćenju.

Fena/Visoko.co.ba