Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Nes(p)retan poraz visočkih košarkaša

KK Visoko 2014Jučer je, u okviru 14. kola košarkaške A2 lige – grupa jug, odigrana utakmica između KK “Goražde” i KK “Visoko”, u kojoj je goraždanski klub kao domaćin savladao ekipu iz Visokog rezultatom 89:76, čime je preuzeo lidersku poziciju na tabeli. Za Visočane je ovo 6 izgubljena utakmica, te se trenutno nalaze na petoj poziciji sa 7 pobjeda i 20 osvojenih bodova, uz koš-razliku +62.
Iako krajnji rezultat govori o tome kako je ekipa Goražda lagano savladala Visočane koji su gotovo tri sata putovali kako bi odigrali ovu utakmicu, ipak situacija na terenu govorila je drugačije, a uz to valja napomenuti da je KK “Visoko” na ovo gostovanje otišao bez ijednog pravog centra, uz poznavanje činjenice da Goraždani imaju veoma jaku centarsku liniju na kojoj zasnivaju kompletnu igru.

Visočani ovu utakmicu otvaraju bolje od domaćina te tako uz zonsku odbranu 1-3-1 potpuno zbunjuju protivnika, koji gubi loptu u mnogo navrata u polju napada, a ono što je karakterisalo igru gostiju u ovoj četvrtini jeste i odlična tranzicija iz odbrane u napad, te šut za 3 poena koji je odnio prevagu zbog čega Visočani na kraju prvog perioda vode 29:17. Ipak, u drugoj četvrtini činjenica da ekipa igra bez centarske linije sa svega 6 igrača u rosteru, zbog manjka ostatka ekipe, goste dostiže umor i drugi period gube 24:11, te na odmor se odlazi sa blagom prednošću za ekipu domaćina.
U drugom poluvremenu, nakon kraće pauze, ponovo dolazi do demonstracije nadmoći ekipe iz Visokog koja je u potpunosti nadzirala svaki dio terena i koja je odličnom igrom na oba kraja terena uspjela da napravi balans i ponovo stavi utakmicu pod svoju kontrolu, te tako ovu četvrtinu Visočani dobivaju rezultatom 22:11. I tada nastaje prava drama, na samom početku četvrte dionice gosti nastavljaju dobru igru i kontrolišu utakmicu sve do posljednjih pet minuta utakmice u kojima se situacija potpuno okreće u korist domaćina, koji koristi zamor gostiju i “kratku” klupu, zbog čega stvaraju i psihičku i fizičku prednost na terenu, te tako uz par sitnih grešaka ekipe iz Visokog odnose važnu pobjedu i bodove koji ih vode na sam vrh tabele.

Ipak, trenerski tandem Aždajić-Ašlama ima itekako razloga da bude zadovoljan igrom visočke ekipe koja se borila do posljednjih trenutaka utakmice, ali jednostavno odsustvo centara Drpljanina, Fazlića i Sadikovića donijelo je manjak igrača koji bi popunili rupe na terenu i donijeli osvježenje kada je to potrebno. 

Naredno 15. kolo A2 lige Visočani pauziraju i očekuju rasplete iz dvije derbi utakmice, Burch-Spars i Goražde-Travnik, u kojima će se definitivno riješiti pretendenti za 1. i 2. mjesto na tabeli, a nakon čega će ekipa Visokog imati iskristalisanu situaciju do kraja sezone budući da u 16. kolu gostuju kod ekipe Sparsa iz Mostara i to gostovanje bi moglo pomrsiti račune mnogim ekipama koje imaju namjeru da osvoje prve dvije pozicije koje vode u A1 ligu.