Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Visočka obilaznica kroz Kute, tunelom do Zbilja i dalje

visocka obilaznica predlagaciŠestog marta 2015. četiri inžinjera Instituta sa saobraćaj pri Građevinskom fakultetu iz Sarajeva prezentirali su u Visokom “VISOČKU OBILAZNICU” koja spaja autoput Sarajevo-Zenica i put za Kiseljak izbjegavajući centar grada, prije svega sadašnju dionicu kroz Gornje Rosulje, ul. Kralja Tvrtka, preko Sebilja i ul. Mule Hodžića, pored Pravoslavne crkve i Gradskog groblja.

Idejno rješene predviđa ovu putanju: VEĆ POSTOJEĆI PUT koji se treba renovirati i proširiti: naplatne kućice autoputa, skretanje u lijevo, pored Vispaka, ulicom Kadije Uvejsa pored kuće Mladena Markića, ulicom ispred Franjevačke Gimnazije i Autobuske stanice, lijevo na semaforu prema Podlugovima, ulicom Sarajevska do iza JKP Visočica; NOVI DIO TRASE: desno novim mostom preko rijeke Bosne, malo periferijom sela Kute, ulazak u tunel, tunel, izlazak iz tunela iznad Kazaferovića mosta na Zbilju, skretanje lijevo, iznad sela Zbilje (dalje tačno ne znam), ali otprilike: paralelno sa rijekom Fojnica (uzvodno), i negdje na 5,8 km od Visokog preko novog mosta na rijeci Fojnici spajanje sa putem za Kiseljak…

Prema riječima kreatora idejnog rješenja osnovna vodilja je bila da novi put uistinu bude OBILAZNICA, te da se njome najvećim dijelom izbjegava gradsko jezgro (tj. osim kroz ulicu Kadije Uvejsa), a prije svega Naselje Prijeko koje pripada MZ Centar, kao i zaštita vodnih potencijala. Ovaj prijedlog je ocijenjen uspješnim što bi trebala potvrditi naredna Javna rasprava.

Njime su odahnuli stanovnici Prijekog jer je važeće rješenje staro 60 godina uslovljavalo da stotinjak kuća u centru grada dobiju “zaobilaznicu” kroz njihove “dnevne boravke i spavaće sobe”

(Na fotografiji autori Idejnog rješenja obilaznice)