Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Upaljen narandžasti meteoalarm, snijeg u cijeloj BiH

snijeg visoko0503Iako ispraćamo prvu sedmicu mjeseca marta, Visoko je jutros osvanulo pod bijelim pokrivačem. Najavljene padavine nas nisu zaobišle, a prema prognozama meteorologa ovakvo vrijeme nas očekuje i danas i sutra, dok od subote nastupa blago poboljšanje vremena uz temperature koje će se u Visokom kretati oko 5 stepeni.

Danas će u Bosni i Hercegovini biti oblačno sa obilnim padavinama. Snijeg se očekuje iznad 400 metara nadmorske visine, a na manjoj nadmorskoj visini kiša ili susnježica, s tim da bi u noći na petak padom temperature zraka padao većinom snijeg.

Glavnina snijega u planinskim područjima zemlje, jug Hercegovine i krajnji sjever Bosne sa kišom. Očekuje se većinom između 30 i 60 litara padavina po metru kvadratnom. Na jugu i istoku Hercegovine od 60 do 110 litara.

Visina sniježnog pokrivača se očekuje od 15 do 30 centimetara, na planinama i više. Vjetar jak sjevernog smjera. Na jugu i zapadu Hercegovine, zapadnim i sjeverozapadnim područjima Bosne vjetar i sa olujnim udarima. Temperatura zraka uglavnom između – 2 i 3 °C, na jugu Hercegovine od 5 do 10 °C.

Inače za danas i sutra zbog obilnih padavina izdato je narandžasto upozorenje.

Sutra će u Bosni i Hercegovini biti pretežno oblačno većinom sa snijegom, u sjevernim područjima Bosne u nizinama i sa susnježicom i kišom. Očekuje se novih 10 do 30 litara padavina po metru kvadratnom. Na jugu Hercegovine od jutarnjih sati bez padavina. Temperatura zraka uglavnom između – 3 i 3 °C, na jugu Hercegovine od 3 do 7 °C.

U subotu će u Bosni i Hercegovini biti oblačno. U većem dijelu Bosne slab snijeg, u sjeveroistočnim područjima kiša. U Krajini i Hercegovini bez padavina. Najniža jutarnja temperatura zraka između – 5 i 0 °C, na jugu Hercegovine od 1 do 4 °C. Najviša dnevna temperatura zraka između – 2 i 4 °C, na jugu Hercegovine od 5 do 9 °C, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

U nedjelju će u Bosni i Hercegovini biti pretežno oblačno vrijeme. Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog i sjeveroistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između – 5 i 0 °C, na jugu Hercegovine od – 2 do 3 °C. Najviša dnevna temperatura zraka između 0 i 5 °C, na jugu Hercegovine od 7 do 11 °C.

Posted in BiH