Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Galijašević mandatar Vlade u kojoj nijedno ministarsko mjesto nije rezervisano za žene

miralem-galijasevicUprkos protivljenju javnosti i nevladinih organizacija, prije svih onih koje se bave zaštitom prava žena, Kolegij Skupštine Zeničko-dobojskog kantona prihvatio je na svom zasjedanju prijedlog Vlade ZDK mandatara Miralema Galijaševića (SDA), u kojoj nijedno ministarsko mjesto nije rezervisano za žene.

Kolegij je, istina, prošle sedmice prijedlog bio vratio mandataru i strankama vladajuće koalicije SDA, DF-Željko Komšić i NHS/HDZ, zahtjevajući da se pokuša naći mjesta i za žene, ali su općinski ogranci tri stranke u kantonalne proslijedili iste kandidate, pa je mandatar u petak isti prijedlog proslijedio Kolegiju Skupštine ZDK. Tako će na čelu deset ministarstava i premijerskoj poziciji u ZDK biti samo muškarci.

– Prijedlog je prihvaćen većinom glasova i za petak, 6. marta, sa početkom u 10 sati, zakazali smo sjednicu Skupštine ZDK, sa samo jednom tačkom dnevnog reda: Izbor nove vlade ZDK- ističe predsjedavajuća SZDK Draženka Subašić (DF), koja dodaje da ostaje da se problem zastupljenosti žena u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti u ZDK riješiti na sistemski način.

Zenicablog.com/Visoko.co.ba