Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Održan Izbor sportiste ZDK

izbor zdk1U velikoj sali Bosanskog narodnog pozorišta Zenica upriličena je manifestacija “IZBOR SPORTISTA ZE-DO KANTONA ZA 2014”, u organizaciji NIPD “Naš riječ” i Sportskog saveza ZDK. Za najbolje sportiste u ZE-DO kantonu, u 2014. godini, proglašeni su: Emma Škaljo, članica streljačkog kluba „Zenica“ i Amel Tuka, atletičar, član Atletskog kluba „Zenica“.

Na ovoj manifestaciji priređena je promocija sportista, sportskih radnika i sportskih kolektiva u ZE-DO kantonu u 2014.godini. Manifestacija je, tradicionalno, praćena izdavanjem specijalnog izdanja “Naše riječi” pod nazivom “ZE-DO sport” broj 17, koje je podijeljeno svim prisutnim na večerašnjoj manifestaciji. Inače, list “Naša riječ” već se 59 godina druži sa sportom naših krajeva, a ovo je bila 58.manifestacija Izbor Sportista ZE-DO kantona. Doduše, ovo se nekada zvalo zeničkom regijom, a poslije rata ZE-DO kanton. Voditelji manifestacije bili su i Sanel Hasanović i Lamija Zadić. Program je započeo nastupom kata tima Karate kluba “Internacional”, a u zabavnom dijelu nastupio je orkestar harmonika Srednje muzičke škole Zenica, kao i Plesni studio “Shadows” iz Zenice.

U toku manifestacije prisutnima su se obratili: Munib Husejnagić, predsjednik OO i premijer ZDK, Mirko Trifunović, ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZE-DO kantona, te predsjednik žirija Mirsad Pripoljac. Specijalni gost manifestacije bio je Abud Memišević, profesionalni vatrogasac, sportski radnik iz kajakaškog kluba Maglaj.  Uslijedila je dodjela priznanja, zahvalnica i novčanih nagrada za najbolje:

1.SPORT ZA LICA SA INVALIDITETOM: Atletska ekipa paraplegičara i oboljelih od dječje paralize, te pojedinci Mirsad Đulbić, Sefija Topalović, Redžib Talić i Zikret Mahmutović. Iz ovog kluba obavjestili su organizatora da ne mogu doći na ovu manifestaciju zbog arhitektonskih barijera i nemogućnosti izlaska na binu.

2.NAJBOLJI SPORTSKI NOVINAR: Dženan Hasagić, NTV IC Kakanj;

3.SPORTSKE NADE: Emir Čamdžić, Oliver Jurišić, Leonora Jakić, Lana Lončar (ŽRK Bosna Visoko), Semin Burko, Berina Muslić, Elmedin Alić i Mirsad Piro;

4.NAJBOLJI JUNIORI / JUNIORKE: Vladan Lončar (PIK Szeged), Lamija Pašalić, Bakir Spahić, Zerina Mustić, Ahmed Krnjić i Dajana Šimunović;

5.NAJBOLJI TRENERI: Elvir Krehmić, Mirsad Čehić i Mirza Handžić (RK Bosna Visoko);

6.NAJBOLJI SPORTSKI RADNICI: Aziz Kevelj, Kasim Sarajlić i Asim Limo;

7.NAJBOLJI SPORTSKI KLUB – SENIORI: AK „Zenica“ Zenica, RK „Čelik“ Zenica i KŽK „Čelik“ Zenica.

8.NAJBOLJI SPORTSKI KLUB-JUNIORI: AK „Zenica“ – Juniori;

9.SPORTSKI DOGAĐAJ: V Međunarodni atletski miting „Zenica 20104“;

10.NAGRADA ZA ŽIVOTNO DJELO: Mirsad Hodžić, Mehmed Begovac i Besim Gafurović;

11.SPECIJALNO PRIZNANJE ZA RAZVOJ SPORTA: Tvornica cementa Heidelbrg Kakanj, Grad Zenica, IGM d.o.o. Visoko, Strong auto d.o.o. Zenica, Agroekonomik d.o.o. Zenica, Koteks d.o.o.Tešanj, Hasan Čaušević;

12.PRIZNANJE ZA AFIRMACIJU SPORTA: FK Mladost Doboj Kakanj, Sportsko društvo „Winner“ Zenica i KK „Kakanj“ Kakanj:

13.ZLATNI PRIJATELJI SPORTA: Arcelormittal Zenica, Suad Kaknjo i Husejin Smajlović;

14.SPORTISTI SENIORI / SENIORKE – Deset najboljih: Aldin Begagić, Bahrudin Mahmić, Faruk Vražalić, Edin Konjić, Amel Tuka, Emma Iličić, Ahmed Džananović, Almina Mušinbegović, Kanita Bilić i Hasna Tukić.

Iz ove kategorije proglašeni su najbolji sportisti ZE-DO kantona u 2014. godini: Emma Škaljo, streljački klub „Zenica“ i AMEL TUKA, atletičar AK „Zenica“;

Povelju za razvoj sporta dobila je Vlada ZDK, a zahvalnicu za razvoj školskog sporta dobio je Murat Palalija, prof. tjelesnog i zdravstvenog odgoja u Mješovitoj srednjoj školi u Zavidovićima.

FOTO: Emsur Kelemiš