Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Čović u dogovoru s Dodikom blokira uspostavu vlasti u BiH

semsudin-mehmedovicŠemsudin Mehmedović, zastupnik SDA u Predstavničkom domu PSBiH u svom osvrtu na proteklu sedmicu analizirao je pregoeovre koji se dešavaju između HDZ-a, SDA i DF-a u vezi formiranja vlasti, piše novinska agencija Patria.

Ovu sedmicu je obilježio pokušaj dogovora između četiri političke grupacije, a vezano za uspostavu kako Vlade FBiH tako i Vijeća ministara.

– Oko Vijeća ministara čini se da postoji načelan dogovor u kome je nažalost SDA izgubila značajan politički uticaj i za vid toga što je SDA kandidirala predsjedavajućeg Vijeća ministara i to je jedan, kako kažu, as u rukavu koji SDA ima. Međutim, ovlašenja koja predsjedavajući Vijeća ministara ima su beznačajna u odnosu na one poluge koje je SDA izgubila naročito u sigurnosnom, odbrambenom i ekonomskom sektoru koji pokriva Vijeće ministara – kaže Mehmedović.

On dodaje da se boji da su politički dogovori i politički nastup koji je SDA vodila zapravo u kadrovska rješenja opredjeljivala stav SDA što smatra lošim, ali dodaje da ne treba unaprijed osuđivati već dati šansu svima onima koji budu izabrani da pokažu šta znaju i umiju.

– Pokušaj da se napravi politički dogovor u Vladi FBiH čini mi se da u pozadini ima političkih kalkulacija i neformalnih dogovora da se blokiraju procesi uspostave Vlade FBiH u kome svakako svoje prste su umješali dobri prijateljski odnosi Milorada Dodika i Dragana Čovića. Čini mi se da ima pokušaj blokade uspostave, a onda se pokušava ucjeniti uspostava Vijeća ministara, pa čak i nekih kantonalnih vlada za račun neuspjeha političkog dogovora formiranja Vlade FBiH – naglašava Mehmedović.

Sigurno je da nas naredne čtiri godine, ma kako da se formiraju vlade, dodaje Mehmedović očekuju veoma teške političke prilike.

– To će imati posljedicu i na sve ostalo, jer je očigledno da oni koji su dobili podršku građana će teško, jer nema iskrenosti od strane onih koji sebe smatraju autentičnim predtavnikom hrvatskog naroda. Svu tu negativnu energiju koju su skupljali zadnje četiri godine zbog politike SDP-a pokušavaju da fakturišu sadašnjim političkim povjednicima SDA-u i DF-u. Taj politički dogovor će biti težak i uspiostava Vlade FBiH će kasniti – dodao je Mehmedović.