Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Večeras ćemo saznati ko je stvarni šef u OO SDA Visoko

thrones-castNakon večerašnjeg sastanka Izvršnog odbora OO SDA Visoko više ništa neće biti isto i mnoge će stvari biti puno jasnije. U politički rulet i veliki rizik upustio se predsjednik OO SDA Visoko Halim Zukić. Nakon turobne situacije u kojoj su članovi Izvršnog odbora, Mjesnih organizacija, vijećnici, poslanici u Skupštini ZDK i mnogi drugi koji su se lažno predstavljali da su u SDA iz ljubavi, a ne zbog interesa, predsjednik se odlučio da razbistri situaciju. Rizik je veliki, upušta se u igru političkog samoubistva ili potvrdu suverenog čuvara lokalnog trona.

Kako saznaje Visoko.co.ba na večerašnjem sastanku najinteresantnija tačka dnevnog reda će biti tzv.”mjenice” koje će predsjednik ponuditi aktuelnim vijećnicima na potpis. Radi se o retroaktivnom potpisu na papir kakav su već na Općim izborima potpisivali svi kandidati SDA na listama u cijeloj državi, a u Visokom prvi je tu praksu uveo SDP još na lokalnim izborima 2012.godina. To je faktički ugovor prema kojem član SDA koji je osvojio mandat u “dresu” te stranke i ima namjeru istu napustiti mora platiti određene penale. Konkretno recimo u SDP-u ukoliko jedan od tri vijećnika želi promijeniti dres on partiji mora da isplati 20.000KM i to je potpisao pod punom materijalnom i krivičnom odgovornošču onda kada ga je partija stavila na listu za izbore.

Još konkretniji primjer je Halima Derviševića iz BPS-a, jedan od dva najbolja vijećnika je prosto nestao sa političke scene. Išao je kontra stranke vođem vlastitim ubjeđenjem o obdaništu u Prijekom i cijenu toga je platio oduzimanjem mandata te nestajanjem sa političke scene, što je puno bolje za njega nego da plaća BPS-u kaznu prema ugovoru koji je potpisao prije izbora.

Predsjednik OO SDA Visoko se nakon više od dvije godine odlučio da istu stvar napravi u trenutno najjačoj stranci na lokalnom nivou. U isto vrijeme će na taj način testirati lojalnost “svojih” vijećnika. S tim da ostaje dilema koliko su zaista njegovi oni koje je on “kupio” od A-SDA, SBB-a i Nezavisne liste, jer su mandata ostvarili pod zastavama i programima drugih stranaka. Visočka A-SDA, SBB i Nezavisna lista su izgubili tako svoja vijećnička mjesta voljom kandidata koji su prešli u druge stranke vođeni raznim interesima. Kasnije će se to isto desiti i SBiH istupanjem iz stranke Izeta Smajevića. Jedino je SDP ostao “ujedinjen”, a razlog je upravo tih 20.000KM eventualne oštete koju bi morali platiti partiji.

Uveliko i otvoreno se u Visokom javno priča o razjedinjenosti SDA i podjeli na Njene i Njegove. I to više nije ni tajna, a večeras ćemo saznati i jasno ko je to Njegov, a ko Njen. Takva situacija unutar OO SDA Visoko rezultirala je i pismenim ostavkma nekih članova Izvršnog odbora na pozicije unutar istog.

Ukoliko predsjednik Zukić uspije dobiti svih 12 potpisa aktuelnih vijećnika, potvrdit će svoj autoritet i javnosti poslati jasnu sliku da je još uvijek apsolutni vladar SDA Visoko i da čvrsto drži prijestolje kao i da drži pod kontrolom sve one koje je i politički stvorio u zadnjih pet godina. Nasuprot tome, ukoliko ne dobije sve potpise, bilo jedan ili više njih, to če biti i zvanična potvrda rasturanja stranke i početak kraja jednog vremena i petogodišnje vladavine Halima Zukića u Visokom, a što će opet pred Kongres stranke i unutarstranačke izbore koji slijede otvoriti puteve nekim drugim i novim političkim facama i budućim lokalnim liderima koji se ovih posljednjih godina nisu vidjeli i nisu mogli doći do izražaja od sjene i ega Njega i Nje.

Za vrijeme (ne)potpisivanja lojalnosti stranci i aktuelnom predsjedniku načelnica općine boravi po kozna koji put i ko zna kojim povodom u Turskoj, što dodatno govori koliko je sve to i zanima, osim ako nije ubjeđena u lojalnost onih koje je zbrinula do sada i čije nepotpisivanja na retroaktivni ugovor i njegovu protuvrijednost od 50.000KM zapravo znači kraj Halima Zukića. Nasuprot tome, potpisi i odanost svih 12 trenutnih vijećnika SDA znači da je Zukić jedini priznati autoritet i šef kojem se vjeruje i kojeg treba slijediti, dok će načelnica i njeni istomišljenici imati dovoljno vremena da do lokalnih izbora 2016.godine spreme kofere i vrate se u svijet političke anonimnosti iz kojeg su i došli prije nego ih je upravo Zukić učinio “važnim” i bitnim na lokalnom nivou.