Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

“Semko” premijum roštiljska kobasica jedina je u BiH!

semko-visokoMesna industrija „Semko“ sve je više prisutna na tržištu Bosne i Hercegovine, ali i svijeta. Ova renomirana firma iz Visokog, koja je već dobro etablirana na domaćem tržištu kroz visočku pršutu, sudžuku i kulen, napravila je veliki iskorak paletom polutrajnih proizvoda. 

Želje kupaca

Ajdin Kurić, vodeći tehnolog firme “Semko”, u razgovoru za „Dnevni avaz” objašnjava da je nova paleta rezultat zahtjeva kupaca. 

– Mi smo se suočili sa sve češćim upitima kupaca zašto u svojoj ponudi nemamo i salamu, kobasice i hrenovke. Oni su nam rekli da su prezadovoljni pršutom, kulenom i sudžukom i da bi voljeli imati i naše polutrajne proizvode. Naša je i obaveza, ako hoćete, odgovoriti njihovom zahtjevu – kaže Kurić. 

Nakon što je prošle godine „Semko” izgradio novu veliku proizvodnu halu u blizini Visokog, pokrenuta je linija polutrajnih proizvoda. 

Kurić: Domaći proizvodi

– Novi objekt ima i nove, mnogo veće kapacitete nego ranije. Mi već sada imamo potrebu da pored postojeće napravimo još jednu fabriku, kako bismo mogli odgovoriti zahtjevima tržišta ne samo u BiH. Razvili smo četiri nova proizvoda. To su pileća hrenovka, pileća salama i tri vrste roštiljske kobasice – blaga, ljuta i premijum. Ovaj premijum proizvod kobasice je nešto što se do sada nije moglo kupiti u BiH. Razvili smo ga u saradnji s ugostiteljskim objektima. U njega stavljamo najkvalitetniju sirovinu i to je proizvod koji nam otvara vrata svuda – prenosi Kurić. 

Kurić: Domaći proizvodi

On tvrdi i da na tržištu ne postoji ništa ni slično „Semkovoj” paleti polutrajnih proizvoda, posebno kada je riječ o premijum roštiljskoj kobasici. 

Kurić naglašava i da se pileća salama i pileća hrenovka prave isključivo od domaće sirovine.

Halal standard

– Radi se o čistom pilećem mesu koje nabavljamo od firme „Madi” iz Tešnja. Oni koji se razumiju u ovu vrstu proizvoda, znaju šta to znači – rekao nam je Kurić te dodao da je “Semko” uspio rasprodati sve što je proizveo.

On ističe da „Semko” ima sve potrebne certifikate za proizvodnju ove vrste robe. U završnoj je fazi implementacija Halal standarda, a HACCP je već odavno primijenjen. 

Otvaranjem nove proizvodne hale „Semko” je otvorio i novih 15 radnih mjesta. 

Plasman na tržište Azije

Kurić ističe i da su u finalnoj fazi pregovori o plasmanu proizvoda kompanije „Semko” u Aziju. 

– Tri velika turska dobavljača zainteresirana su za naše proizvode. Bilo je čak i ponuda da jedan od njih u potpunosti otkupi naš brend. Turci su veoma zainteresirani za naše proizvode i nestrpljivi su da počnu prodavati našu robu. To će se ubrzo i desiti. 

S druge strane, na nedavnom sajmu prehrambenih proizvoda u Dubaiju naišli smo na odličan prijem i već spremamo prve pošiljke koje će biti upućene u Ujedinjene Arapske Emirate, a odatle dalje unutar Azije – navodi Kurić. 

Avaz/S.Numanović/Visoko.co.ba