Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Kakanjci opet „otimaju“ od Visočana

mup zdk 18 vozilaNakon što je u četvrtak MUP Zeničko-dobojskog kantona, ispred svog sjedišta u Zenici, „na sva novinarska zvona“ dodijelio policijskim upravama 18 vozila, vrijednosti 770.000 KM, od čega devet obilježenih putničkih „škoda“, pet civilnih „škoda“ i četiri terenska vozila „land rovera“, pred Policijsku upravu II, odnosno Policijsku stanicu Visoko, stigao je jedan primjerak terenskog vozila „land rover“. Bilo je lijepo vidjeti da vrh MUP-a ZDK ima profesionalne odgovornosti za potrebe PS Visoko, kako bi bolje pokrili južni dio kantona. Međutim, „cijela predstava“ trajala je tek trenutak.

Kao u većini slučajeva raspodjele „kantonalnog kolača“, Visoko je opet tako sramotno izvisilo. Nepuna 24 sata nakon primopredaje vozila u Zenici, u MUP-u ZDK donesena je „još uvijek nerazumljiva odluka“ o oduzimanju „land rovera“ od visočke policije i proslijeđivanju ovog policijskog vozila Policijskoj stanici Kakanj. Zvanično ne znamo šta je prethodilo ovom potezu, ali nezvanično znamo da, kao mnogo puta dosada, „opet otimaju od Visočana“.

Javnost treba znati da je Visoko u administrativnom smislu sjedište Policijske uprave II, u čijoj nadležnosti su policijske stanice u Visokom, Brezi i Varešu, ali u praktičnom smislu nedostaje mnogo toga. Dok je Kakanj prije dvije godine dobio novu policijsku zgradu višemilionske vrijednosti (a na zgradi visočke policije jedva u etapama promijeniše stolariju), dok je u kakanjskoj policiji posljednjih godina uposleno više službenika i policajaca nego što im realno pripada po broju stanovnika (u Visokom je „javna tajna“ da nema dovoljno ljudstva), izgleda da kakanjski apetiti ne jenjavaju ni u dobijanju opreme… Donekle smo sve ovo razumjeli, jer je bivši komesar ZDK navlačio u Kakanj „kako je znao i umio“, a visočki MUP ministar prije nekoliko godina jedva da je osigurao zamjenu prozora na policijskoj zgradi i to one strane „s ulice“. Ne možemo odgovoriti na pitanje šta se sada desilo i ko je dozvolio ovakvu „policijsku mudrost“!?

Gospodo MUP-ovci, trebate znati da je Visoko općina koja graniči sa dva kantona (ako niste znali sa Kantonom Sarajevo i Srednjobosanskim kantonom), u Visokom se ukrižava nekoliko regionalnih puteva i nebrojeno nezvaničnih puteva prema Brezi, Ilijašu, Kiseljaku i Kaknju. Kada kriminalac učini teško krivično djelo, pa i orobi neku prodavnicu, kladionicu ili štalu ima na volju izabrati nekoliko strana za pobjeći, a o šumskim putevima da ne govorimo, za razliku, recimo, od Zenice gdje tamošnjoj policiji pokrivenost raskrsnica video kamerama uveliko olakšava rasvjetljavanje određenih krivičnih djela, kao što su saobraćajke. Logika bi bila tako teritorijalno postavljenoj općini omogućiti, makar, najbolji vozni park? Možda je famozno-preusmjereni „land rover“ bolje dati kakanjskoj policiji koja je bahato satrala svoj vozni park ganjajući kriminalce po Haljinićima!? Odnos MUP-a ZDK je toliko nekorektan da su prije nekoliko godina oduzeli od PS Visoko „crveni VW“ koji dobila kao donaciju od visočke privrede, a ne sa „budžetskih jasli“.

Ne možemo, a da se ne upitamo dokle će se otimati od Visokog?!