Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Zašto mu je rečeno da je NEPODOBAN? Nepodoban kome!?

namjestanje konkursaMoje ime je Student, Student općine Visoko.

Redovan student druge godine Univerziteta u Sarajevu. Sigurna sam da je moja priča slična pričama mnogih, međutim danas se desio još jedan događaj u nizu koji me razočarao. Moja porodica je četveročlana. Otac i brat nezaposleni, samo dva imena u zavodu za zapošljavanje. Majka je radnica KTK-a i mjesecima ne radi. 

Kako me uspijevaju poslati na fakultet i kako živimo je priča za sebe. Isto kao i zašto ne mogu dobiti stipendiju (Možda zbog prosjeka? Moguće je jer nije 10, ali kako i da bude kada moj mozak treba razmišljati šta ću doručkovati, koliko novaca dobiti, kako kartu kupiti pa tek onda stići na fakultet i razmišljati o gradivu. Možda i zbog toga jer je ipak majka radnica KTK-a i njen minimalac je u općini 360KM. Kojih li 360KM kad u moju kuću nije unesena ta svota mjesecima!?

Prošle sedmice, otac je primio poziv jednog gospodina koji je pročitao oglas za posao i sjetio se naše porodice. Hvala gospodine R. 

Oglas je izašao u novinama Naša riječ, radilo se o konkursu za lozača-domara potrebnog obdaništu Visoko. Otac je radio 6 godina taj posao, vremenom je stekao i druge vještine, doškolovao se, sve da bi jedan dan dobio siguran posao.

Predao je dokumente, njegovo ime je bilo prvo na listi oglasne ploče. U petak, 20. februara, trebao je da ode na intervju.

Međutim, dan prije dobija poziv iz obdaništa sa informacijom kako u petak umjesto na intervju treba da dođe i podigne svoje dokumente.

Zašto!?

Danas saznajemo da je Općinsko vijeće poništilo konkurs.

Kakvo je to Općinsko vijeće koje poništava potpuno ispravan i regularan konkurs? Kakva je ovo Općina koja ne želi da zaposli mog oca, čovjeka koji je u ratu branio ovaj grad, ovu državu? Kakve se to igre igraju iza ovog konkursa koji je sve jednoj porodici? Moj otac nije član niti jedne stranke, ni SDA (Možda je to problem?), ni SBB, ni DF-a. Niti jedan krivični postupak se ne vodi protiv mog oca. Niti jedan prekršaj u policijskoj stanici nema na njegovo ime.

Zašto mu je rečeno da je NEPODOBAN? Nepodoban kome!?

Na očevoj koverti piše 26,7 bodova (ispunjava)

U potrebnoj dokumentaciji nije tražen uzorak krvi. Nije traženo da budeš nečiji rođak, amidžić, tetić. Zašto se onda zbog nenavedene stvari obara konkurs!?

S poštovanjem, razočarani u ovaj grad.