Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Maureen Cormack i David Barth posjetili Maglaj i Doboj

mauren maglajAmbasadorica Sjedinjenih Američkih država u Bosni i Hercegovini Maureen Cormack i direktor USAID-a David Barth posjetili su obnovljenu fabriku Energotehnika Doboj i poljoprivrednike u Maglaju koji su korisnici sredstava iz USAID-ove Inicijative za oporavak od poplava.

”Naša firma je tokom majskih poplava pretrpjela štetu u iznosu od 650.000 KM, kada su nam uništene tri hale, zajedno sa svim mašinama. Pomoć od USAID-a je došla u pravi trenutak i zahvaljujući njima proizvodnja je ponovo pokrenuta”, rekao je Perica Gojković, direktor Energotehnike Doboj.

Ova fabrika je bila teško oštećena i njen prestanak rada je uticao na proizvođače koji zapošljavaju 285 radnika. USAID-ov FIRMA projekt je osigurao grant za kupovinu sirovina u iznosu od 40.000KM.

”Ovom prilikom bih se zahvalio svim humanitarnim organizacijama, koje su na bilo koji način pomogle da farma Šehić ”stane na noge”, s obzirom na to da je vodena stihija uništila sve naše usjeve, ali i veći dio proizvodnog pogona”, naglasio je Muhamed Šehić, vlasnik farme.

Na kraju svoje posjete, Cormack je istakla da je posebno impresionirana gostoprimstvom i toplim pristupom ljudi u ovom dijelu Bosne i Hercegovine, te izrazila želju da i dalje bude dio ovakvih projekata.