Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Doktora poljoprivrede smjestili u komisiju za obrazovanje

skupstina zdk 2015 glasanjeKomisija za izbor i imenovanje Skupštine Zeničko-dobojskog kantona nije uvažila amandman zastupnika A-SDA Amira Ganića, koji je želio da, umjesto u Komisiji za obrazovanje, bude izabran u Komisiju za poljoprivredu. To je izazvalo razočarenje samog Ganića, ali i nekih zastupnika opozicije. 

– Ako su zaključili da u komisiji ne treba biti doktor poljoprivrednih nauaka, ja ću to korektno ispoštovati i povući svoj amandman. Smatrao sam da mogu pružiti najviše- kazao je Ganić, koji jedini u SZDK ima reference iz oblasti poljoprivrede. Zastupnici SBB-Fahrudin Radončić, Kemal Mušinović i Ismet Sarajlić, izrazili su žaljenje što čovjek od struke nije uvršten u komisiju od pet članova, u kojoj su čak tri iz vladajuće SDA.

– Ako će neko prihvatiti moje mjesto u Komisiji za urbanizam, mada sam tu u struci, spreman sam je prepustiti SDA, a da Ganić bude u Komisiji za poljoprivredu- poručio je Sarajlić, predsjednik Kluba zastupnika SBB-a. Zastupnici SBB-a, A-SDA kao i Jasmin Duvnjak iz SDA, glasali protiv ovakve Odluke o izboru stalnih radnih tijela SZDK. Jednoglasnim je, međutim, usvojen prijedlog Zakona o izmjeni zakona o šumama Zeničko-dobojskog kantona, koji je usvojen u ljeto 2013. godine. ZDK je tako ispoštovao odluku Ustavnog suda Federacije Bosne i Hercegovine (USFBiH), koji je, po zahtjevu za ocjenu ustavnosti ovog zakona od strane općina Vareš i Olovo, zaključio da su u jednom dijelu narušena prava lokalnih zajednica i naložio izmjene.

– Potpuno smo izbrisali član o načinu utroška sredstava i ostavili općinama da naknade za ekspolataciju šumskog bogastva na svom području troše za namjene za koje oni smatraju da su važne za njih- kaže resorni ministar poljoprivrede i šumarstva u Vladi ZDK Bojan Bošnjak (NSRzB). Presuda USFBiH, ističe Bošnjak, umnogome je drugačija od očekivanja općina, koje su tražile da se njihova šumarija izdvoji iz JU Šumsko-privredno društvo ZDK-a. U tom su smjeru bile zabranile i ekspolataciju šuma na svom području, za što, sud je utvrdio, nisu imale pravo.

Zanimljivo je da su zastupnici SDA bili suzdržani pri usvjanju prijedloga Zakona o dopuni zakona o sudskim taksama, dok su njihovi partner DF i HNS/HDZ podržali pomenuti zakon.

Zenicablog.com/Visoko.co.ba