Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Tri sata diskusije o Vladinom prijedlogu da se po hitnoj proceduri usvoje izmjene i dopune Zakona o socijalnoj zaštiti

zgrada vlade zdkZastupnici Skupštine ZDK  primili su k znanju obavijet predsjedavajuće  Draženke Subašić da je Miralem Galijašević, kandidat SDA imenovan za mandatara kantonalne Vlade. Slijedi sada  formiranje kabineta koji bi do kraja ovog ili najkasnije početkom narednog mjeseca, koji će potvrditi Skupština.

Gotovo tri sada zastupnici su, u okviru rasprave o dnevnom redu, polemisali o Vladinom prijedlogu da se po hitnoj ptroceduri usvioje izmjene i dopune Zakona o socijalnoj zaštiti, zaštiti civilnih žrtvava rata i zaštiti porodica sa djecom. Iako se radilo o više tehničkom nego suštinskom pitanju jer je u osnovi odluka Ustavnog suda BiH kojom se elminira diskriminacija korisnika naknade za tudju njegu i pomoć starijih od 65 godina, zastupnici su  odlučili da se provede redovna procedura izmjena i dopuna.

Meni nije jasan motiv uopće, mislim da nisu razumjeli problematiku i mislim da nećemo ništa promijeniti osim što ćemo tri četiri pet mjeseci potrošiti na redovnu proceduru u kojoj nećemo ništa novo donijeti, opet ćemo donijeti izmjene i dopune zakona i opet ćemo ljude uvesti u upravni postupak jer je upravni postupak taj kojim se ljudi izvode iz prava odnosno uvode u pravo po drugom propisu – izjavio je Ivica Ćurić, ministar za rad socijalnu politiku,izbjeglice i raseljene osobe

Predstavnici udruženja koja okupljaju korisnike socijalne pomoći u ZDK, kažu kako će uskladjivanje kantonalnog sa federalnim propisom imati benefit za oko 1 500 osoba na ovom području, nisu insistirali na hitnom donošenju propisa ali su najavili da će insistirati da se ne odugovlači sa  donošenjem ovog propisa.  

“Mislim da je i dobro da odredjene stvari idu u javnu raspravu, da se donese kvalitetan zakon kako bi krajnji konzumenti imali kvalitetno rješenbje odnosno oni će preći na federalno finansiranje a to je uvećanje njihovih invalidnina  tih osoba preko 65 gopdina, odnosno tih starih osoba jer su oni u dosadašnjem zakonu bili diskriminirani – Miralem Malkić, predsjednik UO udruženja civilnih žrtava rata Maglaj.

Mislim da je ovo zaista ozbiljno i da ćemo mi pratiti naredne sjednice Skupštine ZDk  i naravno dati svoj doprinos  ka ubrzanju da se ova populacija što prije riješi …, nećemo bar mi dozvoliti da se taj period dugo čeka da se to što prije prenese na federalni i prelaskom na federalni da još i ja ponovim ta povećanja invalidnina za njegu će biti maltene duplo uvećana – Jasmin Insanić, zamjenik predsjednika UO

U Zastupnici  su  danas prijedlog izmjene Zakona o šumama, u skladu sa odlukom Ustavnog suda  Federacije po apelaciji općina Olovo i Vareš, te izabrali radna tijela 7. Saziva Skupštine ZDK.

federalna.ba/Visoko.co.ba