Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

BiH u završnoj fazi procesa pristupanja WTO-u

mehmedovic-bih-u-zavrsnoj-fazi-procesa-pristupanjaDvodnevno zasjedanje Parlamentarne konferencije o Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO), koje se održava u Ženevi pod motom “Trgovina kao nešto što donosi mir i bolje uslove života” završava se danas i na kraju zasjedanja predviđeno je usvajanje završnog dokumenta kojim se definišu daljnji pravci djelovanja i rada WTO.

Predsjedavajući Komisije za vanjsku trgovinu i carine Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Šemsudin Mehmedović, koji zajedno sa zamjenicima predsjedavajućeg Komisije Nenadom Lalićem i Nikolom Lovrinovićem učestvovuje na konferenciji, kazao je Feni da je nakon obavljenih priprema i višegodišnjih pregovora BiH u završnoj fazi procesa pristupanju WTO-u.

– U dosadašnjim aktivnostima završene su pripreme u multilateralnom dijelu odnosa pripremi protokola o završetku procesa, s manjim detaljima koji će se uskoro finalizirati. U bilateralnom dijelu preostaje finalizacija pregovora sa dvije zemlje članice WTO – kazao je Mehmedović.

Što se tiče aktivnosti koje zavise isključivo od domaćih institucija preostala je obaveza da se okonča postupak usvajanja izmjene zakona o trgovini FBiH, koja je također u završnoj fazi preostalo je da se usvoji još u jednom domu Parlamenta FBiH.

– Potrebno je da se ova aktivnost okonča u hitnom postupku i time omogući dalji nastavak i završetak preostalih gore pomenutih aktivnosti u postupku pristupanja BiH WTO-u. Nadamo se da će se ovaj značajan proces okončati što prije i time tržište BiH uključiti u potpunosti institucionalno u svjetski trgovinski sistem. Stoga očekujemo da će svi domaći učesnici dati svoj maksimum da se to ostvari što prije, što je u ekonomskom interesu naše privrede sa aspekta otvoranja novih tržišta za njih i privlačenje stranih partnera u BiH – rekao je Mehmedović.

Članstvo BiH u WTO je pozitivna poruka potencijalnim investitorima da je Bosna i Hercegovina, sa aspekta prometa roba i kapitala, pravno uređena zemlja u kojoj se poštuju principi poslovanja, koji su unaprijed poznati, i u kojoj postoji garancija da se tokom trgovinskog procesa neće mijenjati „pravila igre”.

– Za BiH je članstvo u WTO posebno značajno jer nema članstva u EU bez punopravnog članstva u WTO. Procesi bilateralnih pregovora sa svakom zemljom članicom su mukotrpni iz raloga što svaki ustupak koji jedna strana napravi prema drugoj važe i za ostale članice WTO, te je stoga proces pregovora dugotrajan i težak. Bosni i Hercegovini je ostao još bilateralni sporazum sa dvije zemlje članice i moguće je vrlo brzo donošenje odluke o članstvu na konferenciji u Najrobiju, na ministarskom nivou, ukoliko se proces sa ove dvije zemlje okonča. Naš tim za te pregovore uložio je ogromne napore u dosadašnjem toku procesa pristupanja, iako je politički ambijent i kod nas a i u svijetu bio vrlo nepovoljan tokom čitavog procesa. Ovom zasjedanju prisustvuje i imao je uvodno izlaganje i Oli Rehn, potpretsjednik Evropskog parlamenta, kao i generalni direktor WTO-a Robert Azevedo – navodi Mehmedović.

Oslobođenje/Visoko.co.ba