Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

“What Can I Do For You”

godmommeryDok se nisu posvađali između sebe i postali jedni drugima unutarstranački opozicija, kvalitetne i ozbiljne opozicije spram SDA u Visokom nije bilo, izuzev nekoliko pojedinačnih izleta. Odmah nakon objavljivanja rezultata lokalnih izbora svi su naglavačke potrčali u zvanične prostorije OO SDA da vide gdje su oni i koliko ih ima u izbornom plijenu zvanom budžet, nevješto zamišljenom da se opuše preko “reforme javnog sektora”, još uvijek nepoznatog vizionara i autora. Nažalost tako je, za ove nešto više od dvije godine nismo vidjeli ozbiljnu opoziciju u Visokom. Njihov cilj i razmišljanja više su bila bazirana kako se ulizati i dodvoriti SDA i sačuvati ranije stečene pozicije u javnim ustanovama i preduzećima, odnosno kako steći te pozicije raznoraznim ustupcima. Prvo je krenulo političko “kurvanje” i kupovina vijećnika, te neprirodni prelasci iz jednih u druge stranke. Da bi na kraju, na svu sreću i sreću nekog bucućeg Visokog SDA-ovci naglašenih sjeta posvađali se između sebe i tako konačno napravili jednu ozbiljnu i jaku opoziciju. Bilo da je ona formirana od strane načelnice spram Izvršnog odbora SDA ili obrnuto od strane predsjednika SDA spram Općinskog vijeća i zakonodavne vlasti.

U tom novonastalom ambijentu najbolje se snašla “Godmother”, koja je od opozicije napravila svoje kućne ljubimce. Slala im je ponude koje njihovi labilni karakteri nisu mogli odbiti, a dok su trčeći i lomeći vratove dolazili u njenu kancelariju u zgradi Općine svakome se obraćala istim pitanjem: “What Can I Do For You”. I svi su popušili foru i svima je dala ponude koje nisu mogli da odbiju. Bilo da se radi o njihovim privatnim firmama ili nekim drugim ustupcima unutar njenih ovlasti. I ovdje moramo reći, čast izuzecima, od 25 vijećnika u OV Visoko samo su trojica za koju znamo potvrđeno da se nisu prodali i činili ustupke, od kojih je jedan u međuvremenu pod političkim pritiscima napustio OV Visoko i on se zove Halim Dervišević.

Nepobitno da je to politička sposobnost. “Godmother” je stvorila politički ambijent u kojem je niko ne smije pitati gdje to ona hoda i putuje, s kim i kako i čije pare troši obilazeći svijet za jednog mandata. A da ne kažemo da niko ne smije pitati da li je istina da je tetka uplatila iz javnog proračuna 500KM za nedavni vjerski događaj? I to treba poštovati. Lako se tako ponašati kada nema opozcije.

Međutim, ozbijnije pitanje i problem Visokog od ovih sitnomahalskih osobina i pojava kada neko nezreo i neiživljen uđe u politiku jeste: Imamo li mi nešto bolje? Jel neko ponudio nešto bolje? Konkretnije? Da li je neko rekao javno da u Visokom nema para u buđetu za ovoliki broj zaposlenih u Općini i javnom sektoru? Da li je neko iz opozicije upozorio da prema zakonima o lokalnoj samoupravi imamo više zaposlenih na broj stanovnika ili slučajno predložio neku mjeru smanjenja plata tim uposlenim? Nije naravno, i ne smije. U vrijeme bivšeg načelnika bar se pričalo o tome, ali “Godmother” je i tu zavela model po uzoru na Sjevernu Koreju i uz sve to zaposlila 20 potpno novih budžetskih parazita.

Ako želimo da realno pričamo o politici i Visokom, niko ništa konkretnije i bolje nije ponudio od ovoga što danas provodi SDA. Domet svih je hipotetički i svodi se na šuplju priču i čekanje da ih “Godmother” pozove na kaHvu i izbaci neku ponudu koju ne mogu odbiti za neku protuuslugu koja joj ne naumpala u tom trenutku. Ne postoji nikakva strategija politička u Visokom po uzoru na Kakanj i Tešanj recimo gdje je na vlasti također SDA. Nije se još niko pojavio iz opozicije da kaže jasno, konkretno i odgovorno: “Mi bi uradili ovo i ovo, da bi napravili to i to”. Suprotno tome sve se završava na tome ko je ZA, a ko je PROTIV. S tim da je opozicija uvijek više ZA i uz SDA nego što je u ove dvije godine bila protiv. Upravo iz razloga ponuda koje su dobijali i koje nisu mogli odbijati jer su sitne duše i gledaju samo svoj lični i trenutni interes.

Teško je kriviti ove postojeće na vlasti kada nema nikog da ponudi nešto drugačije i bolje. Umjesto toga puno im je lakše trčati u “Avliju” na čorbu i uštipke kod “Godfathera”, odnosno na kaHvu i čaj u Općinu kod “Godmother” kako bi nakon “What Can I Do For You” mogli izreči svoje želje i zahtjeve te nuditi protuusluge čineći trajnu štetu Visokom i onima koji ne znaju kako ih pojeftinjuju dok poslušno dižu zelene kartončiće ZA prilikom glasanja na sjednicama Vijeća.

Indexi kažu u jednoj lijepoj pjesmi “Jutro će promijeniti sve”, a mi se nadamo iz visočke političke perspektive da u maju “Kongres će promijeniti sve”.