Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Izvršni odbor SDA potvrdio izricanje disciplinskih mjera vijećnicima Zerdo, Ihtijarević i Frljak

prostorije sda visoko dinkaU sjeni izgovorenih ružnih riječi, nepristojnosti i nedostatka kućnog odgoja sa posljednje sjednice Izvršnog odbora SDA Visoko prošla je informacija o tome kako su se članovi ovog organa stranke glasanjem izjašnjavali o izricanju disciplinskih mjera vijećnicima SDA koji su istupili iz kluba vijećnika OO SDA Visoko pri Općinskom vijeću. Na dnevnom redu nije bilo slučaja Husejna Smajlovića dugogodišnjeg sekretara OO SDA Visoko jer su ga prevarili upravo ovi koji su vlast i koji sjede u Izvršnom odboru stranke koja je pred izbore obećavala pravdu i poštenje. Ali je zato na dnevnom redu po kratkom postupku izglasano kažnjavanje neposlušnih i nepodobnih. Tadašnje istupanje iz Kluba vijećnika nije podrazumijevalo i istupanje iz stranke. Riječ je o vijećnicima Faruku Ihtijareviću, Aidi Zerdo i Adnanu Frljku. Odmah nakon toga na sedmoj vanrednoj sjednici stranke održanoj 24.06.2014.godine donesen je zaključak koji su dobili i pomenuti vijećnici, a u kojem je pisalo:

CotaNa osnovu disciplinske prijave predsjednika Općinskog izvršnog odbora broj: 02-212/14 od 24.06.2014.godine privremeno se isključuje vijećnik Adnan Frljak/Aida Zerdo/Faruk Ihtijarević iz reda Kluba vijećnika SDA Visoko, a do okončanja disciplinskog postupka.

Disciplinski postupak nije sproveden do kraja iz razloga što je bilo “zapelo” kod predsjednika Komisije koja je trebala da provede postupak. U međuvremenu pomenuta tri vijećnika kao i njih još nekoliko kasnije pridružili su se struji koju predvodi načelnica Amra Babić, koja je uspjela političkom mudrošću ovladati većinom u OV Visoko pa tako i od opozicije napravila saveznike te predsjednika OO SDA Visoko učinila potpuno nevažnim faktorom u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti. S tim da OO SDA Visoko još uvijek suverenom većinom u Izvršnom odboru vlada upravo taj isti predsjednik. Situacija potpuno identična onoj kada je Munib Alibegović imao većinu u Vijeću i apsolutni uticaj u izvršnoj vlasti, ali su ga isključili iz stranke, a zatim isto to uradili i tadašnjem predsjedniku Ahmetu Kurspahiću. Istorija se ponavlja, s tim da će stanje u OO SDA Visoko biti potpuno čisto i jasno nakon Kongresa stranke u maju mjesecu, kada će se svakako birati potpuno novi saziv organa stranke od mjesnih odbora do predsjednika. Izuzev ako u međuvremenu aktuelni predsjednik ne izabere neki elegantan način da se sam izvuče iz vrtloga političkih apsurda koje je sam uzrokovao.