Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Husejn Smajlović: “Principijelno, preko ovoga se ne može preći”

husejn smajlovic1Bivši i duogodišnji sekretar OO SDA Visoko, Husejn Smajlović odlučio je da putem svog Facebook profila sa prijateljima podijeli dio bogatog iskustva iz duge ere rada u najjačoj stranci u Visokom. Smajlović je akter nekih od najvažnijih i istorijskih događaja kada je ova stranka u pitanju na lokalnom nivou. Stoga smo se odlučili njegov post objaviti u cjelosti.

Dana 27.01.2015. godine sam OO SDA Visoko i (pro forme) KO SDA ZDK-a uputio pisani akt koji u nastavku objavljujem:

Iako se, započinjući pisanje ovog dopisa nameću i druge teme, potiskujući ih u stranu nastojat ću se držati njegovog osnovnog povoda. Premda sam izvjesno vrijeme razmišljao da li uopće ovo da pišem, ipak, u međuvremenu nakupljeni “elementi” su me primorali na to. Dakle, u petom mjesecu 2013. godine sam (ne prejudicirajuci razloge) otišao u penziju. Od tada, pa narednih mjeseci, administrativne procedure i obaveze OO SDA Visoko prema meni su se bukvalno rješavale po sistemu povuci-potegni. To je rezultiralo pat poziciju i nemogućnost daljeg privođenja kraju i konačnog rješavanja. Na ovom mjestu zahvaljujem Mirzi Ganiću i Džemilu Haliloviću na učinjenim pokušajima. Najveća kočnica tome, između ostalog, je bila neisplaćenih šest zaostalih plaća.

Nakon izvjesnog vremena obaviješten sam da ima prostora za isplatu (u minimalnom iznosu, dakle ispod 80% pripadajuće plaće?!) četiri plaće, te da nakon toga na račun Stranke od sebe uplatim 1000 KM kako bi mi se isplatile i preostale dvije plaće, uz obrazloženje da će mi tih 1000 KM biti naknadno vraćeno. Narednog dana to sam i uradio. Nakon nekoliko mjeseci pitao sam par odgovornih šta je sa povratom navedenog iznosa? Dobijam odgovor da to nije dug prema meni, već da je to moje “učešće” u rješavanju situacije?! Identicno “tumačenje”, u kratkoj prepisci, dobijam i od predsjednika OIO-a potvrđujuci drugu varijantu da se ne radi o dugu već mom učešću u rješavanju situacije?! Ovim, imajući u vidu s početka dogovoreno i obećano, zatečen i neugodno iznenađen, kratko sam odgovorio da ako je u redu i korektno da ja iz svog džepa namirujem vlastiti novac, onda je izlišna svaka dalja konverzacija.

Nakon toga je odgovoreno da će biti sanirano. Do danas, ništa od toga. Kasnije sam korio samoga sebe što sam uopće počinjao dalju konverzaciju, pogotovo nakon varijanti “bit će vraćeno” pa onda “da je to moje učešće u rješavanju situacije”.

Principijelno, preko ovoga se ne može preći.

Gospodo, bez i najmanje namjere za samohvalu, u mojih nepunih 22 godine profesionalnog angažmana u OO SDA Visoko: godišnji odmori, pogledanje u sat kako bih provjerio je li kraj radnog vremena, bolovanje itd., su mi bile gotovo nepoznate stvari. U periodima pojačanih aktivnosti npr. predizborne kampanje, po 15-20 dana nisam išao kući (osim nakratko, kako bih se oprao i presvukao) i pri svemu tome nikada nisam ni pomišljao na nekakve dodatne naknade, priznanja i sl., jer to je bio lični izbor (da ne kažem uživanje) sa ciljem što boljeg funkcioniranja i postizanja rezultata Stranke.

Sve ovo ne napisah u formi molbe ili zahtjeva, niti gajim iluziju da će ova mrlja protresti savjest, već da to ostane zabilježeno na papiru, što zajedno sa nekim drugim “situacijama” (nakupljenih u nekoliko zadnjih godina), ne može pomutiti moj ponos na period profesionalnog angažmana u Stranci.
Na koncu, prisjećanjem na aktivno učešće u začecima osnivanja SDA (prikupljanje potpisa, učlanjivanja što većeg broja, agitiranje itd.), aktivno učešće na popisu 1991. godine, provođenju referenduma 1992. godine, snajperske i druge opasnosti uoči i tokom agresija na BiH ‘92-‘95 godine… svoj ukupni angažman zaokružujem u lijepe, drage i nezaboravne (podrazumijevajući i neslaganja i niske odarce onih kojima sam bio prepreka u nečasnim naumima) uspomene.

P.S. Očito da nisam uspio biti što kraći, molim da s dopisom budu upoznati svi članovi Izvršnog odbora, jer nije pisan pojedincu ili grupi njih.
Selamun alejkum! “

U međuvremenu, sjednica OIO SDA Visoko je održana 11.02.2015. godine i na istoj o predmetnom aktu nije bilo riječi niti je razmatran.