Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Kakanj dobija prvi muzej

muzej kakanjPrvi muzej na području općine Kakanj bit će otvoren prvog marta, a što će omogućiti da u tu općinu bude vraćen čuveni srednjovjekovni pečatni prsten s ljiljanom koji je izrađen od zlata i legure, ali i brojni drugi artefakti.

U muzeju će biti postavljeni eksponati iz perioda srednjovjekovne Bosne, ali i drugih perioda.

Muzej će sadržavati i eksponate koji će oslikavati historiju industrijskog razvoja Kaknja, predmete iz perioda od 1992. do 1995. godine koje su donirali građani.

U dvorištu muzeja već se nalazi lapidarij sa stećcima. U toku su radovi na postavljanju eksponata u prostorijama Javne ustanove za kulturu i obrazovanje koje su adaptirane i prilagođene za muzejsku djelatnost.

Direktor Javne ustanove za kulturu i obrazovanje Kakanj Izet Fejzović Feni je kazao da muzej otvara Općina te da neće funkcionirati kao zasebna javna ustanova nego pri Javnoj ustanovi za kulturu i obrazovanje.

Na dan otvaranja bit će predstavljeni eksponati koji će biti vraćeni u Kakanj iz Muzeja Grada Zenica, gdje su proteklih godina čuvani jer Kakanj nije imao muzejsku ustanovu, te drugi eksponati koji su prikupljeni u proteklih nekoliko mjeseci, a bit će upriličena i izložba slika stećaka.

Na samom početku rada kakanjski muzej će imati određenu početnu postavku, no vremenom će se obogaćivati novim eksponatima.

federalna.ba/Visoko.co.ba