Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Pogledajte savršene 3D crteže Visočanina Nahida Kulenovića

3D-crtezi-kulenovic1Da hobi može postati i prilika za solidnu zaradu, primjer je četrdesetdvogodišnji Nahid Kulenović iz Visokog, profesor tehničke kulture i informatike.

Zaljubljenik u tehniku i sve što je vezano za nju, praktično je, iz hobija počeo slikati 3D crteže, koji izgledaju fascinantno. Da bi pridobio pažnju svojih učenika u jednoj visočkoj školi gdje predaje tehničko crtanje i informatiku te im razvio želju za tehničkim crtanjem i tehničkom kulturom, svoje prve 3D crteže uradio je na školskoj tabli, govori Kulenović za Faktor.ba.

– Prije nekoliko mjeseci, u vrijeme Ramazana, kako bi prekratili vrijeme, moj stariji sin me zamolio da mu nešto nacrtam. Nacrtao sam mu 10 KM kako bi se malo našalili i tako je i krenulo. Kao zaraza, jednostavno, svaki predmet koji nas okružuje može biti inspiracija. Krenulo je kao obični hobi – priča Kulenović, koji je rođen u Jajcu, odrastao u Mrkonjić Gradu, a nastanio se u Visokom, gdje je zasnovao i porodicu.

Da bi se došlo do 3D crteža potrebno je poznavanje tehničkog crtanja, nacrtane geometrije (nacrta, tlocrta i bokocrta). Sve su to pojmovi i vještine čije osnove upoznajemo još u osnovnoj školi, pojašnjava on.

Kulenovićev hobi ubrzo je postao i prilika za zaradu solidnog honorara, jer kako kaže, 3D crteži postaju veoma popularni u smislu promocije ili reklame raznih proizvoda te vizualizacije novih proizvoda i inovacija.

-Kao član Udruženja Inovatora BiH učestvovao sam u vizualizaciji nekih inovacija. Moram se pohvaliti i kao koautor dva udžbenika gdje sam pored teksta radio i na ilustracijama. Također, imam uspješnu saradnju s As grupacijom (Vispak i Klas), za koje sam već uradio neke crteže – govori Nahid.

Njegova ideja i želja jeste da slika velike 3D crteže na stambenim i privrednim objektima te automobilima. Ponuda, kako je kazao za Faktor.ba, već ima.

– Crteži na objektima i automobilima jesu moja želja i plan za budućnost. Jedan takav trebao bih raditi na proljeće za tešanjsku vodu Oaza – nastavlja Kulenović.

Svaki se rad i trud mora isplatiti, a osim toga, crtanje mu dođe i kao radna terapija, kazao je Kulenović na kraju razgovora za naš portal.

Inače, diplomirao je kao nastavnik tehničkog odgoja i informatike na Filozofskom fakultetu u Tuzli 2001. godine, gdje se kasnije na istom fakultetu usavršavao i za profesora.

A. Muslimović/Faktor.ba/Visoko.co.bacrtezi kulenovic 13crtezi kulenovic 12crtezi kulenovic 11crtezi kulenovic 10crtezi kulenovic 9crtezi kulenovic 8crtezi kulenovic 7crtezi kulenovic 6crtezi kulenovic 5crtezi kulenovic 4crtezi kulenovic 3crtezi kulenovic 2