Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Aziz, Mugdim, Zijada, Ismeta, Nermin, Emir ili Edin?

sda visoko centralni predizborni skup zajednickaDanas neće zasjedati kadrovska komsija SDA, pa tako nećemo ni saznati da li će Visoko dobiti neko ministarsko mjesto, i u slučaju da ga dobije ko će to biti novi SDA ministar iz Visokog. Od ranije je poznato da je SDA dobila pet ministarskih mjesta u novoj vladi ZDK uz mjesto premijera na koje će po drugi puta doći Miralem Galijašević. Ono što je uzburkalo umrtvljenu visočku političku javost jesu sinić razmjenjene sočne uvrede i psovke izrečene sa sastanku Izvršnog odbora SDA Visoko. Ali nećemo se time baviti u ovom tekstu jer pojedinci ili bolje rečeno grobari Visokog u zadnje tri godine to i ne zaslužuju, važno da sad znamo čija je praksa snimanja na telefon sagovornika, špijuniranje stranačkih kolega i znamo od koga su novinarski lokalni kreteni naučili taj zanat.

Ono što nas zanima jeste osam imena koje je SDA ponudila kao moguće kandidate za jedno od ministarskih mjesta za koje pretpostavljamo da bi moglo pripasti “Tihićevskom” Visokom. Samom ovom činjenicom da od 2010.godine OO SDA Visoko je otvoreno bio na strani politike Sulejmana Tihića pitanje je da li će pored deklarisanih “Bakirovaca” pripasti neko ministarsko mjesto Visokom. Dodatni problem na putu do ministarstva je i činjenica da SDA od 2006.godine ne stoji dobro u Visokom, što se najbolje vidi po izborima za bošnjačkog člana predsjedništva, naime od te 2006.godine kada je Haris Silajdžić pobijedio preko 2010. i velike pobjede Željka Komšića, pa sve do prošlogodišnjih izbora i pobjede za SDA “mrskog” Fahrudina Radončića pitanje je da li će Sarajevo nagraditi Visoko za sve te izborne poraze. Ali hipotetički posmatrano, ukoliko Visoko i dobije jednu od pet pozicija, ima li visočka SDA pošteno govoreći kadra koji adekvatno može odgovoriti tom pozivu. Od osam imena koja su ušla u najuži izbor: Aziz Brotlija, Mugdim Vranac, Zijada Smailagić, Ismeta Begić, Nermin Kadrić, Emir Uzunalić, Emir Džafić i Edin Hakanović.

Među pobrojanim imenima možemo li vidjeti nekoga ozbiljnog za mjesto ministra? Idemo redom.

Aziz Brotlija – Već u dva navrata bio je na poziciji ministra, dugogodišnji predsjednik OO SDA Visoko, čovjek od povjerenja Mirsada Zaimovića kojemu se spočitovalo da je u jednom trenutku u Kantonu više zagovarao kakanjske nego li visočke interese. Bez obzira na iskazanu lojalnost u prošlosti saznajemo da u ovom trenutku Brotlija ne uživa podršku Mirsada Zaimovića po pitanju budućeg ministrovanja. Neka te Azize u BH Telecomu, nije ni tamo loše, uhljebio si sve oko sebe, odmori malo.

Mugdim Vranac – Bivši policajac, državni službenik, čovjek u penziji, naprasno politički oživljen i ničim izazvan opet politički aktivan. Nema potrebe da čovjeka bihuzure iz penzijske hladovine.

Zijada Smailagić – Aktuelna vijećnica, voljom naroda na prošlim izborima ostvarila mandat, puno poštenija varijanta od prethodna dva kandidata, s tim da je pitanje koje bi to ministarsko mjesto mogla obavljati od ovih pet koja su pripala SDA?

Ismeta Begić – Gračanički borac za pravdu i vodu u ovom selu, vodu koju Gračanica neće dobiti u mandatu ove vlasti. Poznata po sloganu “Za bebe”. Bila je na listi za protekle izbore, nije prošle. Samim tim nema nikakve potrebe da se o njoj ozbiljno diskutuje kao o potencijalnoj ministrici.

Nermin Kadrić – Vlasnik firme BIOS, predsjednik izbornog štaba sa lokalnih izbora iz 2012.godine koji je zajedno sa sadašnjim predsjednikom u finansijskom smislu iznio kompletnu kampanju SDA. Pitanje je koliko to njega uopšte zanima u odnosu na posao kojim se bavi. Izuzev ukoliko se ne bi radilo o ministarstvu poljoprivrede gdje se pokazao kao vrlo uspješan privrednik.

Emir Uzunalić – Predsjednik MZ Gračanica, profesor, nekadašnji vijećnik. Čovjek koji nije smio od načelnice potpisati nekakve bezvrijednu diplomu za Visoko.co.ba, a koju je Muzej dodjeljivao medijima kao vid zahvalnice za doprinos u radu. Što će nam takav ministar koji se boji jedne obične žene?

Emir Džafić – Nemamo nikakav stav o njemu, vjerovatno ni sam ne zna zašto se nalazi među ovih osam kandidata.

Edin Hakanović – Komandant najpoznatije i najhrabrije čete za vrijeme agresije. Nepotrebno svoje herojstvo dozvoljava da mu prljaju politički mešetari i ratni dezerteri. Nije loša plata ministra, ali nije loše ni sačuvati obraz.

Podsjećamo SDA je u ZDK dobila pet ministarskih pozicija i to: ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta, ministarstvo za rad, socijalnu politiku i izbjeglice, ministarstvo za boračka pitanja, te ministarstvo pravosuđa i uprave