Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Bez “MRAV-a” ove godine

mrav 2015Nakon pet godina organizacije Međunarodnih radnih akcija volontera – MRAV, Upravni odbor Fondacije “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca” odlučio je da se ove godine ne organizuje akcija tog tipa. Iskustva MRAV-a su bila dragocjena, kao i doprinos volontera iz čitavog svijeta na naučnom, energetskom, spiritualnom, ljekovitom, ekonomskom i promotivnom aspektu. Više od 2.000 učesnika MRAV-a iz 60 zemalja svijeta je volontiralo na arheološkim lokacijama Bosanske doline piramida.
 
Mladi tim uposlenika Fondacije je na svojim sastancima početkom 2015. analizirao dosadašnja iskustva, ali i sugestije volontera. Donesena je odluka da se za 2015. godinu ponudi modernizirana varijanta pod nazivom: “Ekspedicija na Bosanske piramide s volontiranjem”. Riječ je o jedanaestodnevnim aranžmanima u kojima će biti zastupljeno volontiranje od četiri dana pod stručnim nadzorom arheologa i geologa Fondacije, te obilazak prahistorijskih lokacija Daorsona u Stocu, kamenih kugli u Zavidovićima, piramida i tunela u Visokom, ali i gradova Mostara i Sarajeva, vodopada Kravice, stečaka u Stocu, tekije u Blagaju…
 
Ovako će gosti Fondacije biti u prilici da upoznaju veći dio Bosne i Hercegovine, njenu historiju i prirodne ljepote. Pri tome će se organizirati ručkovi u lokalnim zajednicama sa domaćom, organskom hranom. Fondacija će i dalje razvijati veze s orgnizacijama u Visokom (Centrotrans, udruženja žena, lokalni smještaj).
 
Na taj način će se nastaviti jedinstvena tradicija volontiranja i davanje šansi neprofesionalcima da učestvuju u otkrićima na bosanskim piramidama, ali istovremeno će i bolje upoznati čitavu Bosnu i Hercegovinu.
 
Za 2015. planirano je da se održi deset ovakvih ekspedicija u periodu juni-septembar. Domaćini ispred Fondacija će biti mladi kadrovi: koordinator vodiča Ajdin Ahmetspahić, arheolog Anela Podrug i geolog Mejra Kozlo. Prijavljivanje za ekspedicije počinje odmah na e-mail Fondacije: info@piramidasunca.ba
 
piramidasunca.ba/Visoko.co.ba