Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

”Klub učenja- sastanak volontera”

visoko.co.baProjekt Radionice za učenje je rezultat trogodišnjeg usavršavanja na polju mentorskog rada sa mladima projekt koordinatorice Udruženja za prevenciju ovisnosti NARKO-NE, koje već 11 godina svoje aktivnosti usmjerava na osnaživanje i osposobljavanje mladih kako bi postali aktivni članovi društva. Rad Udruženja je fokusiran na probleme nastanka ovisnosti s ciljem smanjenja ovisničkog ponašanja i unapređenja zdravlja mladih ljudi. Kako prevencija počinje u tinejdžerskim godinama, razvijen je projekt kroz koji se radi na promicanju jednog od najvažnijeg zaštitnog faktora, obrazovanja.

Korisnici projekta su učenici 6. i 7. razreda osnovne škole, koji se suočavaju sa poteškoćama praćenja nastave, izradom školske i domaće zadaće i nedostatkom individualne podrške. Putem ovog programa, volonteri/ke – srednjoškolci/ke sa učenicima 6. i 7. razreda kroz grupne i individualne aktivnosti, po potrebi, rade na razvoju vještina za samostalno učenje, metoda „pametne podrške“ te samopouzdanja i samopoštovanja.

Prednosti ovakvog programa leže u činjenici da se sve vještine razvijaju metodom learning by doing (eng. learning by doing = učenje na osnovu iskustva), tj. da srednjoškolci/ke u toku pripremne edukacije, pored neophodnog teorijskog okvira, razvijaju i vještine kroz situacijsko učenje te imaju priliku i za praktičnu primjenu istog, radeći sa grupama učenika 6.i 7. razreda. Ovo pridonosi jačanju motivacije mladih za volonterski angažman u zajednici i rad sa djecom u potrebi, ali i jačanju njihovih ličnih kapaciteta.

Klub knjige, mjesto gdje možete pronaći i čitati najnovije svjetske naslove kao i one stare, uvijek aktuelne koji se nalaze u klubskoj biblioteci. Pored biblioteke u sastavu Kluba, kao posebna i izolovana prostorija je i čitaonica, koja brzom transformacijom u prostoru, članovima Kluba može poslužiti kao sala za sastanke ili učionica.
Članstvo u klubu je otvoreno za sve zainteresovane. Ovaj novi i interesantni objekat u Visokom nalazi se u ulici Osmoj bb, a radno vrijeme je od 8 do 22 sati.

visoko.co.ba