Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Soko

soko by hamdo mataradzijaFigura sokola na visočkom Sokolskom domu (sada Partizanu). Simbol je sokolskog liberalnog pokreta. Sokolske organizacije su se formirale radi propagande tjelesnog vježbanja i širenja nacionalne svijesti kod slavenskih naroda. Pokret je osnovan u Pragu 1862. U Visoko je “dobacio” 1909. Među najzaslužnijim za njegovo formiranje je bio Mirko Vukojević (kome je nažalost “oduzeta” ulica u Prijekom – rodio se i živio kod Varoškog mosta na desnoj obali Fojnice). Taj isti Mirko je učestvovao i u formiranju “Muslimanskog sokola u Visokom” 1912.g. Vjerovatno smo, historijski netačno, zbog toga i obilježili 100 godina sporta 2012., a ne 2009.godine.

 

soko by mensud becarZbog ideloškog opredjeljnja članovi Sokola su bili na udaru Austro-Ugarske, pa je i razumljivo da je zgrada podignuta sa ovim obilježjima (tek) 1932-1934. (četrnaest godina nakon odlaska monarhije iz Bosne (Visokog). Na žalost, prave figure sokola, a koje su bile na zgradi su sklonjene zbog neznanja njihove simbolike (možda su na tavanu zgrade?).

 

 

zgrada partizana

 

 

 

 

 

 

 

Iznad ulaza u zgradu (današnji ulaz SDA stranke), tu je nekada na fasadi bila ugrađene jedna druga figura koja je sklonjena 1941. godine.

sokolski dom partizan visoko 1938Vidljiva je na slici iz 1938.godine u vrijeme žalosti zbog atentata na kralja Aleksandra I Karađorđevića u Marselju, koju su preci danas velikih visočkih Bošnjaka dostojno obilježili kako je i priličilo Kralju i Otadžbini tog vremena, kao što su se obilježavale i svetkovine  svih režima prije i poslije kralja metodom pognute glave i savijenih leđa, bio to Ajas Beg 1463., Eugen Savojski 1697. ili Redžep Tajip Erdogan 2014.

(Foto: Zdenko Antović, Hamdo Mataradžija)