Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Novi NAMET građanima kroz naplatu parkinga

dejan scepanovicMoje kolege vijećnici čak 16 njih su bili stava na posljednoj sjednici OV Visoko da treba nametnuti novi NAMET građanima kroz naplatu parkinga. SDP i ja sa druge strane stava smo da ovakvo rješenje prvo nije pametno, a drugo nije uopće jasno. Dakle, neko se sjetio da nakon 2008. godine pokuša da navodno spasi JP Gradska groblja tako što će naplaćivati parking na 141 mjestu u gradu i to bi trebalo kao rješiti i problem Gradskih grobalja jer su “stručnjaci” projicirali profit od cca. 50 000 KM godišnje, ali i problem mirujućeg saobraćaja u gradskom jezgru.

Izvinjavam se – šta?

Šta hoćemo da postignemo ovom odlukom:

– da spasimo JP GG koje je pod stečajem tako što ćemo im omogućiti “potencijalni” godišnji prihod od 50 000 KM ?

ili

– da uredimo mirujući saobraćaj sa 141 parking mjestom u općini koja ima preko 40 000 stanovnika?

Ko koga ovdje pravi glupim?

Ako želimo spasiti JP Gradska groblja ima puno pametnijih načina da to uradimo od žrtvovanja ionako teškog socijalnog stanja građana kroz naplatu parkinga? Recimo oprostimo tom preduzeću dug od 140 000 KM koji imaju prema Općini Visoko.

A ako želimo rješiti problem mirujućeg saobraćaja da li je to uopšte moguće sa 141 parking mjestom? Koliko je neprospavanih noći punih inspiracije imao kreator takve ingeniozne ideje da rješava problem mirujućeg saobraćaja sa 141. parking mjestom u općini sa preko 40.000 stanovnika i ko zna koliko automobila?

Uostalom da li se kreator takvog brilijantnog otkrovenja zapitao šta ćemo sa stanarima “vojne zgrade” kojima navedenom odlukom otimamo parking prostor ili da li je kreator uzeo sekundu da promisli o tome kako parking prostor iza Pošte ima nerješene imovinsko-pravne odnose.

Uostalom vijećnik sam koji živi u MZ Centar i svaki dan prošetam gradom i zato imam pitanje: “Da li stvarno SDA-ovci imaju hrabrosti predlagati rješenje problema mirujućeg saobraćaja koji redovno parkiraju tačno ispred znaka ZABRANJENO ZAUSTAVLJANJE I PARKIRANJE kada imaju sjednice Izvršnog odbora?”

I na kraju krajeva ima li ova vlast ikada rješenje nekog problema koje ne podrazumijeva novi namet građanima. Ne mogu građani svaki put da iskašlju vaše greške.

Hoćete da uposlite nove radnike u općinu – smanjite novac za karte učenicima i studentima.

Hoćete više para u budžetu – sjetite se da retroaktivno naplaćujete komunalne naknade i naknade za građevinsko zemljište.

Hoćete da spasite JP Gradska groblja – eh nek građani to iznesu na svojim leđima tako što će plaćati parkinge.

Ne znam možda sam ja previše zadojen lijevom ideologijom pa ne shvatam tu vašu genijalnost, ali mogao bih se zakleti da desnica u drugim općinama nekad čak i olakša egzistenciju svojim građanima. Ali ko njih šiša – budale, bolje je samo izmišljati nove namete i dodatno osiromašavati svoje građane. Jel tako?