Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Premijer iz SDA, 3 ministarska mjesta DF-u, 2 HDZ-u i 5 SDA

Ibrahim-Plancic1Dogovori kolaicionih partnera  u vezi sa konstituisanjem izvršne vlasti u ZDK nastavalju se večeras, potvrdili su predstavnici pregovaračkih timova SDA, DF Željko Komšić i  koalicije okupljene oko HDZ-a BiH. Ranije je već postignut sporazum da će Vladu ZDk činiti kandidati ove tri političke stranke, te da će Stranci demokratske akcije uz premijersku pripasti još pet ministarskih pozicija. Po ovom dogovoru Demokratskoj fronti Željko Komšić uz poziciju predsjedavajuće Skupštine ZDK pripast će još tri, a HDZ BiH dvije ministarske pozicije.

Pregovarački timovi stranaka koje čine parlamentarnu većinu, SDA, DF i HDZ BiH sastat će se u sjedištu Kantonalnog odbora SDA u Zenici. Iako su se u međuvremenu dogovarali, konkretni rezultati se tek očekuju.

Vjerujem da ćemo mi večeras napraviti još jedan korak naprijed, da ćemo uspjeti podijeliti oblasti, odnosno resore i poslije toga ponuditi konkretna rješenja za formiranje Vlade ZDK – izjavio je Ibrahim Plančić, član pregovaračkog tima SDA ZDK

Dio posla u vezi sa konstituisanjem izvršne vlasti je završen izborom  rukovodstva Skupštine ZDK  . Podsjećamo, Demokratskoj froni Željko Komšić pripala je pozicija predsjedavajućeg Skupštine dok zamjenici dolaze iz SDA i HDZ-a BiH. I buduću vladu činiće kandidati iz ove tri političke stranke.

Svakako premijer će doći  iz SDA i SDA će dati još pet ministara u Vladi ZDK, po ovom dogovoru DF-u pripadaju tri resorna ministarstva i HDZ-u dva – rekao je za FTV Plančić.

Kao i u većini ostalih kantona, i u ZDK se čekaju stavovi stranačkih centrala u vezi sa zahtjevom Demokratske fronte  o  takozvanoj resornoj  podjeli pozicija u izvršnoj  vlasti po vertikali na sva tri nivoa vlasti. To će, doznajemo, biti  jedna od tema o kojoj će večeras razgovarati koalicioni partneri, suočeni sa situacijom da ni  dva i po mjeseca od zvaničnog proglašenja izbornih rezultata, na federalnom nivou nema dogovora o konstituisanju izvršne vlasti.

federalna.ba/Visoko.co.ba