Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Demant na jučerašnje saopćenje iz Preventa

gg top polje 4Javno komunalno preduzeće “Gradska groblja” d.o.o. Visoko (u stečaju), u nastavku teksta, demantuje sadržaj saopštenja “Prevent BH” d.o.o. Visoko koji je objavljen jučer.

Povodom saopćenja za javnost “Prevent BH” d.o.o. Visoko u kojem se želi istaći da JKP “Gradska groblja” d.o.o. Visoko (u stečaju) ugrožava realizaciju novih investicija i zasnivanje radnog odnosa za nove radnike, želimo javnost upoznati sa nekoliko prešućenih činjenica ovim povodom:

Ovo javno komunalno preduzeće je, u svojstvu zakupoprimca, poslovni prostor “KTK Fabrika regenerata” koristilo još od 1992. godine.

U toku 23 godine korištenja zakupa, investirani su milioni KM u nabavku opreme, mašina i postrojenja, kao i u samo tekuće i investiciono održavanje poslovnog prostora.

Odmah po saznanju da je “Prevent BH” u postupku privatizacije kupio ovaj poslovni prostor, stečajni upravnik je dao potrebne naloge i započeto je izmještanje svega onoga što se objektivno moglo dislocirati, a da se istovremeno ne desi da na imovini ovog javnog komunalnog preduzeća nastupi i dodatna materijalna šteta zbog nestručne demontaže i nestručnog rukovanja.

Do sada je, uz učešće “KTK VISOKO” u smislu obezbjeđenja zamjenskih kapaciteta, dislocirano gotovo 2/3 cjelokupne imovine koja je bila smještena u ovom poslovnom prostoru, tačno je i da je “Prevent BH” tim povodom angažovao i svoje kapacitete kao oblik pomoći da se dislokacija što brže obavi, međutim, stvarni problem je nastupio kada je red došao na postojenje “lakirnice” za čiju nabavku je svojevremeno investirano preko 500.000 KM. Radi pojašnjenja, ne radi se o nekoj mašini koja se jednostavno može prenijeti, naprotiv, njenu montažu su vršile stručne ekipe inžinjera i drugog osoblja iz Italije (kao zemlje porijekla), te je i njeno tekuće održavanje isključivo vršeno uz stručni nadzor i u prisustvu predstavnika proizvođača.

Dodatni teret je predstavljala činjenica da je prije samog čina kupovine ovog poslovnog prostora, zbog nagimilanih problema koji su praktično doveli u pitanje dalje postojanje ovog javnog komunalnog preduzeća, Rješenjem Općinskog suda u Zenici u istom otvoren stečajni postupak.

Po Zakonu, stečajni postupak obuhvata cjelokupnu imovinu koja pripada stečajnom dužniku u vrijeme otvaranja stečajnog postupka i ta imovina, primarno, služi namirenju povjerilaca koji u vrijeme otvaranja stečajnog postupka imaju osnovan imovinski zahtjev prema stečajnom dužniku (stečajni povjerioci).

Na više sastanaka kojem su prisustvovali predstavnici “Prevent”-a, “KTK VISOKO”, Agencije za privatizaciju FBiH i JKP “Gradska groblja” d.o.o. Visoko kao stečajnog dužnika, isticano je da demontaža i ponovna montaža postrojenja lakirnice košta cca. 30.000 KM, te da stečajni dužnik u izrazito teškoj materijalnoj situaciji i utvrđenim višemilionskim dugovanjima, jednostavno ne može samostalno obezbijediti potrebna sredstva, radi čega su učešće u finansiranju demontaže i ponovne montaže ponudili svi učesnici na ovim sastancima. Međutim, do danas, niko nije i realizovao svoju namjeru.

Iz navedenog proističe da niko i nikad nije želio na bilo koji način ometati “Prevent BH” u daljem poslovanju i širenju svojih kapaciteta, naprotiv, takve tendencije su od strane JKP “Gradska groblja” d.o.o. Visoko (u stečaju) dužnika uvijek spominjane u pozitivnom kontekstu.

JKP “Gradska groblja” d.o.o. Visoko (u stečaju) permanentno izmješta imovinu strogo pazeći da u tim radnjama istu ne ošteti radi njene prodaje i unovčavanja, iz čega bi se trebala izmirivati višemilionska dugovanja.

I sad, kada smo u situaciji da jedno takvo sofisticirano postrojenje kao što je ova lakirnica možda i mognemo prodati, jednostavno se ne može niti smije dopustiti da se nestručnom demontažom ista pretvori u staro željezo pa da “ćar pojede fajdu”.

Stoga, JKP “Gradska groblja” d.o.o. Visoko (u stečaju) očekuje samo malo dodatnog razumijevanja za iznesene činjenice i tvrdi da bi se više “obradovao” prodaji ove imovine nego što bi se Prevent “obradovao” kompletnom iseljenju, a sve se svodi na još malo dodatnog vremena kako bi se lakirnica stručno demontirala i ponovo montirala, što je uslov za njenu uspješnu prodaju.

JKP “Gradska groblja” d.o.o. Visoko (u stečaju) je u dogovoru sa “KTK VISOKO” i danas nastavilo sa izmještanjem materijala i preostalih mašina, a te će se aktivnosti obavljati i u narednim danima, a sve kako bi se ovaj problem riješio na obostrano zadovoljstvo.

gg top poljegg top polje 1gg top polje 3