Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Odroni i klizišta u Visokom za sada ne ugrožavaju ljude i materijalna dobra

kliziste visoko januar 2015Nakon jučerašnjih obilnih padavina koje su prouzrokovale porast rijeka u ZDK i pojavu nekoliko odrona, stanje je danas zadovoljavajuće, saopćeno je iz Uprave CZ ZDK. Vodostaj rijeka trenutno stagnira, a od jutros su angažovane ekipe sa mehanizacijom koje vrše daljnje raščišćavanje i osiguravanje klizišta i odrona.

Uz pomoć mehanizacije danas se vrši raščišćavanje nekoliko klizišta i odrona koji su se jučer pojavili  na području ZDK. Kritične tačke bile su u općinama Maglaj, Žepče, Zenica i Visoko. Odroni i klizišta u Visokom za sada ne ugrožavaju ljude i materijalna dobra. Iako je nivo rijeka bio i porastu na području općine Zavidovići nisu zabilježena izlijevanja na saobraćajnice.  Zbog aktiviranja klizišta, došlo je do zatvaranja lokalnog puta Brezik-Memići. Pored toga aktivirano je i klizište u Stipovićima i Krčevinama, koja za sada nije ugrožavajuće.

Pored toga što određena klizišta nakon majske katastrofe nisu adekvatno sanirana, dodatni problem u većini općina predstavlja velika količina vode koja se i nakon kraćih padavina nagomilava ispod podvožnjaka. To dodatno otežava prohodnost autobusnog i putničkog saobraćaja, a ukoliko dođe do većih padavina kretanje stanovništva iz pojedinih sela bilo bi značajno otežano.

federalna.ba/Visoko.co.ba