Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

“Bog je na nebu, a kum na zemlji”

ermin dlakic amra babicAlmir Hadžalić za raju “Šane”, široj javnosti postaje poznat nakon dva sastanka Nadzornog odbora JKP “Visoko” kada su se razmatrale kandidature aktuelnog direktora ovog preduzeća Ermina Dlakića i njegova, kao jedine pristigle na zvanični konkurs za novi mandat prvog čovjeka ovog javnog preduzeća u naredne četiri godine.

Nakon obavljenih intervjua i sastanaka koji su trajali do kasno u noć procedura je sljedeća. Već danas papiri iz JKP “Visoko” o legalno provedenoj proceduri idu na stol načelnice Babić, koja će dati zadnju riječ i iznijeti stav osnivača, koji je od momenta prispjeća prijava jasan i Dlakiću i Hadžialiću, a i njoj samoj. Političko je to pitanje i nema to nikakve veze sa strukom i nekim drugim kriterijima. Rok za potvrđivanje Odluke je mjesec dana.

Međutim, ova priča je interesantna i iz nekih drugih razloga. Naime, javnosti je manje poznato da su Ermin Dlakić i Almir Hadžialić zajedno išli u školu, u isti razred i sjedili zajedno u klupi. Posebno je interesantno da je Ermin Dlakić vjenčani kum Almiru Hadžialiću. Još je interesantnije i da je Almir Hadžialić, po struci građevinac, bio član Nadzornog odboa JKP “Visoko”.

Jedna od verzija raspleta događaja u JKP “Visoko” je sljedeća. Ermin Dlakić neće prihvatiti ponuđeno novo radno mjesto “rukovodioca” vodovoda, iako kao jedini stručan u toj oblasti itekako je potreban ovom preduzeću. Navodno će on već od danas ili od sutra iskoristiti preostali godišnji odmor, a nakon toga i napustiti firmu na čijem čelu je bio 13 godina.

Kada je u pitanju Almir Hadžialić, on je bio kandidat OO SDA Visoko na prethodnim lokalnim izborima na poziciji broj četiri i kao takav nije dobio dovoljan broj glasova da ostvari mandat vijećnika. Ali se stranka kao i u slučaju Amile Koso koja je bila na rednom broju dva i također nije ostvarila mandat, potrudila da im nađe budžetski posao iako su sa jako dobrih pozicija na izbornoj listi “potrošili” eventualno bolji mogući rezultat stranke.

Međutim, to je politika, samo još naivni vjeruju u poštenje i da ih stručno usavršavanje može dovesti do zaposlenja u javnom sektoru, suprotno članstvu u nekoj od stranaka, a sve su iste po tom pitanju. Ništa bolje se nije ponašao ni SDP nakon Općih izbora 2010.godine.

A kada smo i to spoznali, onda nema potrebe da se pitamo zašto smo tu gdje jesmo.