Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Nema više “nedodirljivih”

superwoman1Pompezno najavljivana reforma javnog sektora u Visokom koja je započela smjenjivanjem nepodobnih i nelojalnih članova upravnih i nadzornih odbora JP i JU, u proteklim danima dala je još jedan konkretan rezultat, a koji se ogleda u smjeni dugogodišnjeg direktora “JKP Visoko“. Ujedno refomatori ovom smjenom, a prethodno  smjenom  i direktora „JKP Gradska groblja Visoko“  šalju jasnu poruku svima da se neposluh neće tolerisati niti prema kome, a ako su pala dvojica dosada nedodirljivih, samo po sebi se nameće pitanje šta mogu očekivati drugi manje važni, i sa tanjim leđima od navedenog dvojca.  Bolje upučeni u društveno političku zbilju u Općini Visoko tvrde da je smjena direktora ujedinila, makar to bilo i prividno reformatore  podijeljene na „njegove i njene“ odnosno da je u konkretnom slučaju smijenjeni direktor postao svojevrstan kolateral ujedinjenja reformatora.  

Podsjećanja radi, već sad bivši direktor „JKP Visoko“ i prijašnjih godina se nalazio  na žestokoj vjetrometini koja je dolazila od strane aktuelnih vlasti predvođenih tadašnjim esdeaovcima, koja je išla u pravcu njegove smjene, ali do tog nikada nije došlo. Navedeno nas može voditi i ka zaključcima: da je prijašnja zaleđina smijenjenog direktora bila dosta politički, materijalno i moralno jača pa nije dozvolila vjetrometini da ga otpuše sa mjesta direktora, ili da je sadašnja zaleđina kojoj je direktor dao bejat nakon konstitusanja lokalne reformatorske  vlasti  jako brzo popustila i istog žrtvovala radi svojih interesa i planova u kojima očito mjesta nema za dugogodišnjeg direktora.

Također može se zaključiti da sve ono što nije polazilo za rukom staroj garnituri SDA, uspjeva novoj reformatorskoj i redizajniranoj SDA i pored činjenice da djeluju iz dva različita tabora, ali očito dobro koordinirana sa samog vrha stranke, i samo s jednim ciljem „provođenje refomi u interesu građana“.

Ova smjena ujedno samo potvrđuje ono što se već odavno zna, i što je karakteristika za cijelu nam državu, a to je da politika smjenjuje nepodobne i nelojelne, a postavlja podobne i lojalne, bez obzira da li su jedni ili drugi stručni ili ne. Bitno je dakle biti u pravo vrijema na pravom mjestu, izabrati pravu stranu, pravog lidera i uspjeh je zagarantovan.    

Na kraju želim da istaknem sljedeće, ako lokalni vlastodršci zaista imaju iskrene nijete, koji su temelj za svaki hairli posao, onda nema ništa sporno da sa reformom dolaze i novi kadrovi, ali pod uslovom da su sposobni a ne podobni. Međutim, ako naša vlast ima nijet da kadrovskom reformom samo preuzme kontrolu nad javnim preduzećima i ustanovama, samo kako bi u budućnosti svojim istaknutim članovima i finansijerima namicala poslove kroz koje bi se crpio budžetski novac kao što je to bio slučaj i dosad, te kako bi javna preduzeća i ustanove postali dom za obećana uhljebljenja odanim stranačkim kadrovima i slično, u tom slučaju sam protivnik reforme, jer takva reforma nije dobra ni za reformatore ni za građane, i takva ne  može donijeti dobro nikome, trenutno možda ali na duže staze sigurno ne.