Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Restoran Most i bašća Bašćica

most-cakicSkoro Bato otvori restoran, a meni nije do reklame nego istorije pa se odlučih opisati vrijeme i izgled kakva je bila u svrhu izgradnje mosta . Za sada objekat  Restoran “Most” iako objekat za bolja vremena , a opet predstavlja  moderno zdanje za sadašnja  kokuzna vremena.

Počelo je 1924.g. kad su se vršile pripreme za gradnju  prvog betonskog mosta u Visokom koji do danas ostade “ BETONSKI ” a da mu se ime nikad ne promjeni. Da ne bi Bate most bi ostao betonska ruina , ustvari i jeste zbog zlobe vremena, o kojoj niko ne vodi računa, pušten da propada, puca, kruni se željno čeka da se ko sažali na njega jer je spajao, vječito, strane i običaje. Tako novi restoran spasi bar ime  i svrhu mosta Ovako ga niko ne popravi ali  ga ukrasi objektom “RESTORAN”. Aferim  Bati danas isto onako  kad Visčaoko kaza hvala u periodu od  1924-1928.godine Adamu Tilu izvođaču radova  i  nadzornom, inženjeru,  Juliju Hahamoviću, akademiku, što ćaršiji  obraz uljepšaše. U pozadini se vidi stari Vatrogasni dom, kafanica za vatrogasce, kasnija birtija Čađava kako je nazvaše građani Most na zapadnoj strani bio je visočiji za gotovo 3 metra od  caste pa se cesta uporedo sa završetkom mosta  morala dignuti i napraviti,  prilagoditi nagibu ulice  i odvodnju tako da su ostaci hana ostali ispod caste dok ih Vizija ne zatrpa šireći gabarite do tamo gdje se nije moglo. Slika govori mnogo više  o  nećemu  što nije potrebno napominjati, ali I o onome što nije uvjek  istinito kako su nam govorili. Bašta je spremna za svečanost sa klupama i stolovima , gosti već stižu na otvaranje mosta 1928.g. isto onako kako su stizali kad se bašta sa restoranom otvarala. Kuglane tada nije bilo što se vidi po ukrasima na cesti iznad. Aparat tako zabilježi pa osta sjet na veliko što pojedinci dadoše gradu. Danas je malo drugačije. nevoljno nam bilo.

Eto, hvala Bati što nam uljepša  ćoše na ulici. Ko li će jednom naći sredstva i spasiti most od propadanja  i neumitnog uništenja jer je to sevap, produžiti život, a ne uvjek graditi što već postoji. Neće se tada svake godine uređivati obale bez svrhe i namjene jer voda ima svoje zakone.