Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Bankar s računa komitenata “maznuo” 230.000 maraka!

unicreditProšle je sedmice poput bombe u srednjobosanskom gradiću Varešu odjeknula informacija da je jedan uposlenik UniCredt banke na, tada, misteriozan način, otuđio šokantnih 230.000 maraka.
Negativne priče se šire munjevitom brzinom posebno u sredinama gdje svako svakoga poznaje u dušu pa su se tako i radoznali Varešaci u tren oka pretvorili u samoproglašene istražitelje ne bi li doznali ko je osoba koja se “naglo obogatila, tuđim novcima”.

“Pasivni” računi

Da nešto nije u redu, vidjelo se i po stalnim zatvaranjima poslovnice UniCredit banke, dolasku policijskih vozila i inspektora, ali i smušenosti malobrojnoga osoblja u banci. Iako je policija šutjela kao zalivena, “kako se ne bi ometala istraga”, već danima nije nikakva tajna u vareškim kuloarima da je poslovnicu UniCredit banke opustošio izvjesni A. K., uposlenik banke.
Policija i poslovodstvo UniCredit banke još istražuju razmjere i načine ove, za Vareš netipične i senzacionalne, pljačke. Neslužbeno se doznaje kako je A. K. vješto i učestalo skidao novce s tuđih, neaktiviranih, računa. Pretpostavlja se da je imao pristup računima i da je raspolagao pouzdanim podacima o priljevu, odnosno uplatama na desetke računa s kojih onda vlasnici i korisnici računa nisu jedno vrijeme podizali novce.
Tu “pasivu” je iskorištavao A. K. kako bi vjerojatno popunjavao tim novcima rupe u osobnom “platnom prometu”. Istraga će utvrditi sve okolnosti kao i moguću ulogu i odgovornost nekih drugih osoba. Malo ko, naime, vjeruje da je A. K. mogao i smio baš sam krenuti u takvu opasnu kriminogenu avanturu.
Zanimljivo je kako je “čaršija” još davno prepoznala da se nešto čudno zbiva s A. K., ali je malo ko mogao slutiti da on baš pljačka svoju banku. U zadnje vrijeme primjetno je bilo da upadljivo troši i raskošno živi.
Znalo se da je veliki zaljubljenik u kladionice i da je tu strast neskriveno izražavao svakodnevno i u više navrata uplaćivanjem pozamašnih kladioničarskih “sigurica”. No, simptomatično je istodobno bilo da A. K. nije imao pretjerane sreće s klađenjem, nisu zabilježeni neki fatalni dobici, a istodobno je vodio život na visokoj nozi.

Klađenje

Pokazalo se, međutim, da je raskoš sebi priuštio tuđim novcima s računa UniCredit banke u Varešu. Mnoštvo je devijantnih stvari izazivalo podozrenje i sumnju da nešto mulja. Doznaje se da je A. K. suspendiran, a eventualno pokretanje kaznene odgovornosti ovisit će, naravno, o pojedinostima iz policijske istrage koja je i dalje intenzivna i svakodnevna.
U ovom trenutku niko pouzdano ne zna, ili ne želi otkrivati, gdje su novci i je li A. K. potrošio tih 230.000 maraka, je li u nešto ulagao i je li možda otuđeni novac nekom dao. Nakon svega ostaje otvoreno ono najvažnije pitanje, kako će i kada UniCredit banka obeštetiti svoje opljačkane klijente, odnosno kako će napokon povratiti tih 230.000 maraka. Uzimajući u obzir napasnu zarazu klađenja, nije isključeno da je A. K. možda nekome ostao i dužan velike novce pa je taj zloćudni kladioničarski porok platio pustošenjem tuđih bankovnih računa.
Inače, A. K. je osoba mlađe starosne dobi i navodno je prije nekoliko dana dobio i dijete. Pljačke banaka od zaposlenika i nisu baš neka učestala anomalija u domaćem bankarskom sektoru.
Ipak, podsjećamo, koncem prošle godine zaposlenik Centralne banke BiH Nedžad Bajraktarević je iz trezora otuđio fantastičnih 600.000 maraka. Tužitelj Ismet Šuškić sumnja da se radilo o iznosu debelo iznad milijuna maraka. To će se sve rasvijetliti tijekom sudskoga procesa koji je u tijeku, a Bajraktarević je priznao pljačku i trenutačno se nalazi u pritvoru.

Dnevni list/Visoko.co.ba