Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Program EU za oporavak od poplava uspješno implementiran na području ZDK

maglaj10Novcem Evropske unije koja je pokrenula Program za oporavak od poplava u BiH, u ukupnoj vrijednosti od 43,5 miliona eura, već je realizovan čitav niz projekata kako na području BiH, Federacije BiH tako i Zeničko-dobojskog kantona.

Od pomenute ukupne sume, za sanaciju šteta od poplava na području našeg Kantona planirano je 4.876.574 eura i to za rekonstrukciju stambenih jedinica, sanaciju lokalnih puteva i mostova, obrazovnih institucija, objekata za vodosnabdijevanje, općinske zgrade, centre za socijalni rad i zdravstvene ustanove. Program koji će trajati do oktobra 2015. godine implementira UNDP, UNICEF i Međunarodna organizacija za migracije (IOM).

Od 4,8 miliona eura opredjeljenih za naš Kanton, 2.042.611 eura planirano je za rekonstrukciju stambenih jednica, i to za 147 korisnika u Maglaju, 30 korisnika u Zenici i 39 u Žepču. Od ove sume dosad je utrošeno 591.054 eura.

Nadalje, za pojedine općine sa područja Zeničko-dobojskog kantona dosad je investirano 2.302.900 eura u popravku i rekonstrukciju javnih ustanova, u što spada popravka osnovnih i srednjih škola te predškolskih ustanova u općini Maglaj, zatim popravka osnovnih škola u Olovu, Žepču, Varešu i Zenici te zgrada Općine Maglaj kao i domovi zdravlja i centri za socijalni rad u Olovu i Maglaju.

Kad je u pitanju komunalna infrastruktura, izdvojeno je 205.540 eura za sistem vodosnabdijevanja u općini Žepče, za popravku mostova u Maglaju, Kaknju  i Žepču, puteva na području općina Zenica i sanaciju riječnih korita i vodovoda u Zenici, Žepču i Olovu.

Pored svega pobrojanog, za ekonomski oporavak privrednih subjekata čiji su proizvodni pogoni, mašine i oprema stradali tokom majskih i augustovskih poplava, planirano je da se utroši 296.549 eura. Ovaj novac namijenjen je za pomoć sedam privrednih subjekata na području općine Maglaj, tri privredna subjekta iz Žepča i jednog iz Zenice.