Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Od Ilidže do Baščaršije uz “Klasov polubijeli”»

Danas je na ulice Sarajeva izašao tramvaj koji će u narednih 365 dana građane podsjećatina Velepekaru i njen zaštitni znak – popularni “Klasov polubijeli” hljeb. Riječ je o jednom od najmodernijih tramvaja u Sarajevu koji će, saobraćajući na relaciji Ilidža – Baščaršija, promovirati kvalitetnu i zdravu ishranu.

«Brandirani tramvaj svojevrsna je atrakcija i Klasov doprinos ljepšem i zdravijem Sarajevu. Klasov polubijeli je simbol Grada Sarajeva. Mnoge lijepe, ali i teške trenutke Sarajlije su proživjele zajedno sa Velepekarom Sarajevo», riječi su Rusmira Hrvića, dir. kompanije Klas d.d. Sarajevo.

Naime, trećina dnevnih energetsko-nutritivnih potreba u ishrani podmiruje se konzumiranjem hljeba, i zato je veoma važno da na trpezama imamo kvalitetne i zdravstveno-higijenski ispravne pekarske proizvode. Prvenstveno vodeći brigu o zdravlju svojih potrošača, Klas d.d. Sarajevo proizvodi hljeb i pecivo od pažljivo biranih zrna žitarica i najkvalitetnijeg brašna, pri čemu strogo primjenjuje međunarodno priznate standarde upravljanja kvalitetom, ISO, HACCP i Halal.

Spajajući tradiciju i savremene svjetske trendove u pekarstvu, Velepekara Klas isporučuje tržištu više od 200 vrsta pekarskih proizvoda, među kojima je svakako najpoznatiji «Polubijeli hljeb». Proizvodnja ovog hljeba je potpuno automatizovana bez iakakvih doticaja izvana. Originalna receptura, savremena tehnologija i višedecenijsko proizvođačko iskustvo polubijelom hljebu osiguravaju produženu svježinu, do posljednje mrvice.

Uloga Klasove Velepekare u opsadi Sarajeva

klas tramvajNe treba zaboraviti da je tokom rata 1992-1995. Sarajevo preživjelo zahvaljujući upravo ovom hljebu. U periodu od 1. aprila 1992. do 31. januara 1997. godine Velepekara je proizvela i građanima isporučila više od 131 milion komada hljeba, te skoro četiri hiljade tona peciva i drugih pekarskih proizvoda. Većina ove hrane Sarajlijama je podijeljena besplatno, u humanitarnim akcijama.

Klas d.d. Sarajevo, s tradicijom dugom 112 godina, vodeći je bh. proizvođač u mlinsko-pekarskoj djelatnosti, te među vodećim proizvođačima tjestenine, slastičarskih i konditorskih proizvoda u BiH i regionu. Klas je u prošloj godini proizveo oko 70.000 tona hrane, a plan je da se ove godine proizvodnja znatno poveća.

Kupuj domaće – gradi BiH!